Κλείσιμο

Υπόθεση Σκρίπαλ: Ο Τζόνσον ενημερώνει την ΕΕ για το νευροτοξικό παράγοντα

Ενημέρωση προς υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τον νευροτοξικό παράγοντα με τον οποίο επιχειρήθηκε να δολοφονηθεί ο Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του θα παραχωρήσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μοργκερίνι.

«Θα ενημερώσει τους υπουργούς, θα έχουμε μια συζήτηση και στη συνέχεια πιθανότατα θα σας ενημερώσουμε για την κοινή μας θέση επί του θέματος», δήλωσε η Μοργκερίνι σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Βρετανίας θα ανακοινωθεί αργότερα μέσα στη μέρα.

«Αναμένω ότι θα υπάρχει ενότητα», είπε αναφερόμενη στην αλληλεγγύη της ΕΕ προς τη Βρετανία σχετικά με το θέμα.

«Η ρωσική άρνηση είναι όλο και πιο παράλογη», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μια τυπική ρωσική στρατηγική...δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν», είπε ο Τζόνσον ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στο τραπέζι εδώ στις Βρυξέλλες, η οποία να μην έχει επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από κάποιου είδους κακή ή ενοχλητική συμπεριφορά της Ρωσίας».

Κατά την άφιξή του σήμερα στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βρετανία, ενώ ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «θα πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια πραγματική έρευνα για την επίθεση».

Χθες Κυριακή, ο Τζόνσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποθηκεύει ποσότητες του νευροτοξικού παράγοντα Novichok, ο οποίος παρασκευάστηκε τη σοβιετική εποχή και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Εν τω μεταξύ, επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έφτασαν σήμερα στη Βρετανία για να ερευνήσουν γύρω από την επίθεση στις 4 Μαρτίου.

Η Βρετανία ζήτησε από τον OPCW που εδρεύει στην Χάγη να πραγματοποιήσει δική του ανεξάρτητη έρευνα και δικές του αναλύσεις σε δείγματα από την νευροπαραλυτική αυτή ουσία στα εργαστήριά του, πρόσθεσε η διπλωματική αυτή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πηγή: skai.gr -AMΠΕ