ΥΠΕΞ Νοτίου Κορέας: Ο Κιμ έχει δώσει τον λόγο του για τα πυρηνικά

Την πεποίθηση πως η Βόρεια Κορέα ενδιαφέρεται ειλικρινά να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας, Κανγκ Κιούνγκ-γουά, σημειώνοντας πως ο ηγέτης του Βορρά, Κιμ Γιόνγκ-ουν, έχει «δώσει το λόγο του».

Η αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ με προοπτική πυρηνικού αφοπλισμού της Κορεατικής Χερσονήσου είναι μία από τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια για ιστορική συνάντηση του κ. Κιμ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η κ. Κανγκ είπε ότι η Σεούλ έχει ζητήσει από την Πιονγκγιάνγκ να εκφράσει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον της για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορέας και διαβεβαίωσε πως ο Βορράς έχει ανταποκριθεί διαμηνύοντας τη δέσμευσή του.

Τόνισε πως ο «λόγος» του κ. Κιμ είναι βαρύνουσας σημασίας, διότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ίδιος ο ηγέτης της Β. Κορέας μιλά κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Η επαναπροσέγγιση ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο άρχισε με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν τον Φεβρουάριο στη Νότια Κορέα. Οι ηγέτες των δύο γειτόνων, ο κ. Κιμ και ο Μουν Τζε-ιν, σχεδιάζουν να συναντηθούν στα τέλη Απριλίου.

Η διεθνής κοινότητα όμως, και ειδικά οι ΗΠΑ, δεν έχουν πειστεί για τις καλές προθέσεις του Βορρά και για αυτόν τον λόγο η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές πως θα επιμείνουν στην εκστρατεία μέγιστης πίεσης, η οποία προβλέπει αυστηρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις.

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο ο Βορράς δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόσκληση του κ. Τραμπ για σύνοδο κορυφής και στους όρους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, η κ. Κανγκ εκτίμησε πως το βορειοκορεατικό καθεστώς ξαφνιάστηκε από την ταχύτητα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε το διπλωματικό του άνοιγμα.

Ο κ. Κιμ, είπε, κατά πάσα πιθανότητα αξιολογεί τις εξελίξεις και θα χρειαστεί κάποιο χρόνο ώστε να ανταποκριθεί.

Έως τώρα δεν είναι σαφές εάν η σύνοδος Τραμπ - Κιμ είναι εφικτή και πού ή πότε θα μπορούσε να γίνει. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πριν δύο εβδομάδες ότι τυχόν συνάντησή του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη μπορεί μεν να οδηγήσει στην σημαντικότερη διπλωματική συμφωνία αλλά μπορεί να αποβεί και τελείως άκαρπη.
Πηγή: skai.gr