Πούτιν: Ανοησίες οι καταγγελίες της Βρετανίας για τον Σκρίπαλ

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις καταγγελίες του Ηνωμένου Βασιλείου ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, στην επινίκια ομιλία του μετά την ευρύτατη επικράτησή του στις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πούτιν αρνήθηκε ότι η Μόσχα διαθέτει τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σκρίπαλ, στο Σόλσμπουρι της νοτιοδυτικής Αγγλίας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει τα αποθέματα χημικών που είχε. Η οικογένεια χημικών ουσιών Novichok αναπτύχθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο NATO έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει λογική εξήγηση πέραν της ρωσικής υπαιτιότητας, με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον να κατηγορεί μάλιστα το Κρεμλίνο ότι έχει φτιάξει αποθέματα νευροπαραλυτικών παραγόντων την τελευταία δεκαετία.

Ο επανεκλεγείς ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με το Λονδίνο στην διερεύνηση δηλητηρίασης του Σκρίπαλ, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία της βρετανικής πλευράς.

Μιλώντας από εξέδρα δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία μπροστά σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση όσων έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Ο κ. Πούτιν δεν έδωσε ιδιαίτερα σαφείς απαντήσεις για το πολιτικό μέλλον του.

Είπε ότι δεν σχεδιάζει επί του παρόντος αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία στο Κρεμλίνο το 2024.

Ερωτηθείς εάν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2030, αφότου δηλαδή παρέλθει το υποχρεωτικό διάλειμμα, απάντησε μεταξύ αστείου και σοβαρού πως δεν σχεδιάζει να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως ότου να γίνει 100 ετών.
Πηγή: skai.gr