Οι Κούρδοι απειλούν την Τουρκία με ατέρμονο ανταρτοπόλεμο στην Αφρίν

Μήνυμα στην Τουρκία ότι οι κούρδοι αντάρτες που απομένουν στον θύλακα της Αφρίν θα φθείρουν τον τουρκικό στρατό και τους άτακτους συμμάχους του με ατέρμονο ανταρτοπόλεμο έστειλε κούρδος αξιωματούχος.

Ο Οθμάν Σεΐχ Ισά, μέλος της κουρδικής διοίκησης της Αφρίν, τόνισε πως η σύγκρουση με τις τουρκικές δυνάμεις εισήλθε σε «νέα φάση» μετά την κατάληψη της πόλης της Αφρίν από τους Τούρκους και τους εταίρους τους, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Associated Press και Reuters.

Οι κούρδοι μαχητές, επισήμανε ο κ. Ισά, θα υιοθετήσουν τακτικές ανταρτοπολέμου, χτυπώντας αιφνιδιαστικά τα τουρκικά στρατεύματα και διαφεύγοντας στη συνέχεια. «Οι δυνάμεις μας θα μετατραπούν σε έναν αδιάκοπο εφιάλτη για αυτούς», είπε.

Η Τουρκία και οι σύροι αντάρτες που μάχονται στο πλευρό της χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες ώστε να καταλάβουν τον θύλακα της Αφρίν.

Ο κ. Ισά υποστήριξε πως κούρδοι ένοπλοι βρίσκονται απανταχού στην γεωγραφία της Αφρίν, όμως στην πράξη είναι γνωστό πόσοι ωστόσο αξιόμαχοι κούρδοι αντάρτες παραμένουν στην περιοχή, κι αν έχουν τα εφόδια ή τις δυνατότητες να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον τουρκικό στρατό.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο τουρκικός στρατός άρχιζε την πολιορκία.

Εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία διαμήνυσε νωρίτερα πως η κρίση στην Αφρίν έχει «παγώσει» τις μάχες εναντίον των θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς κούρδοι αντάρτες μετακινούνται προς την Αφρίν για να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν μονάδες κούρδων ανταρτών στον αγώνα εναντίον του ISIS, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία ότι η τουρκική επέμβαση στην Αφρίν αποσπά την προσοχή μακριά από τους τζιχαντιστές, που είναι ο κοινός εχθρός.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν παρουσία επί του εδάφους στην Αφρίν όμως διαθέτουν ειδικές δυνάμεις στον δεύτερο κουρδικό θύλακα που απειλούν οι Τούρκοι, την Μανμπίτζ. Η Άγκυρα έχει απειλήσει με επέμβαση και στην Μανμπίτζ, καλώντας την Ουάσιγκτον να αποσύρει τους στρατιώτες της.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είχε δρομολογήσει τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία ώστε να βρεθεί κάποια λύση για την Μανμπίτζ, όμως η αιφνιδιαστική απόλυσή του από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές της εβδομάδες έχει γεννήσει ερωτήματα για τα σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr