Κλείσιμο

Η Ρωσία ψηφίζει με τον Πούτιν να στοχεύει σε απόλυτο θρίαμβο

Σε εξέλιξη είναι, από τις 22:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος οι εκλογές στη Ρωσία, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επανεκλεγεί για έξι ακόμα χρόνια στην προεδρία.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν πρώτα στις κτήσεις της Ρωσίας στην Άπω Ανατολή, την Καμτσάτκα και την Τσουκότκα, και θα κλείσουν 22 ώρες αργότερα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Στην πράξη δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πρώην αξιωματικός της KGB θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τον κ. Πούτιν να αποσπά περίπου το 69% της λαϊκής ψήφου, περισσότερες από πενήντα μονάδες πάνω από τον σοβαρότερο ανθυποψήφιό του, τον Πάβελ Γκρουντίνιν του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ουδείς από τους επτά αντιπάλους του 65χρονου Πούτιν φαντάζει ικανός να τον απειλήσει. Ο επιφανέστερος επικριτής του, ο ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι, δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές λόγω παλαιότερης καταδίκης που ο ίδιος καταγγέλλει ότι είχε πολιτικό υπόβαθρο.

Στόχος του Κρεμλίνου είναι επικράτηση του κ. Πούτιν με ποσοστό τουλάχιστον 70% και με τη συμμετοχή να υπερβαίνει επίσης το 70%, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει οιαδήποτε λαβή για αμφισβήτηση είτε της κυριαρχίας του είτε της δημοκρατικής νομιμοποίησης του αποτελέσματος, σε αντίθεση με τις κάλπες του 2012, οι οποίες σημαδεύτηκαν από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και καταγγελίες περί νοθείας.

Υπό τη σκιά των καταγγελιών της Δύσης για ρωσικό «χέρι» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεγκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος, της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία και του ατέρμονοy εμφυλίου στη Συρία, μία ευρεία νίκη με μεγάλη συμμετοχή θα δώσει στον κ. Πούτιν πολιτικό κεφάλαιο για να συνεχίσει την αντιπαράθεση με τη Δύση.

Οι εκλογές άλλωστε λαμβάνουν χώρα ανήμερα της τέταρτης επετείου από την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα αλλά αποτελεί πηγή εθνικής περηφάνειας στη Ρωσία, όπως και γενικότερα η διεκδικητική εξωτερική πολιτική του κ. Πούτιν. Στις σημερινές εκλογές οι κάτοικοι της Κριμαίας θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε ρωσικές κάλπες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.

Πιέσεις για να αυξηθεί η συμμετοχή

Το αποτέλεσμα φαντάζει τόσο ξεκάθαρα προδιαγεγραμμένο που τις τελευταίες εβδομάδες η προεκλογική εκστρατεία του κ. Πούτιν εστίασε στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων ώστε να τονωθεί η συμμετοχή.

Μάλιστα, έρευνα του Associated Press καταδεικνύει ότι σε κάποιες περιοχές οι προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει τους υφισταμένους τους ότι θα ελεγχθούν γραπτώς για το εάν ψήφισαν.

Σε άλλες περιοχές, όπως η Μόσχα, χρησιμοποιείται πρωτίστως το καρότο παρά το μαστίγιο. Σύμφωνα με το AP, νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα θα κερδίζουν εισιτήρια για συναυλίες δημοφιλών φιλοκυβερνητικών καλλιτεχνών, και ηλικιωμένους να επιβραβεύονται με δωρεάν εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου.

Ο κ. Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία από το 2000 και με την αναμενόμενη νίκη του θα μείνει στην κορυφή του ρωσικού κράτους για περίπου 25 χρόνια. Όταν τελειώσει η τέταρτη θητεία του κ. Πούτιν στην προεδρία, μόνο ο Ιωσήφ Στάλιν θα έχει μακροημερεύσει περισσότερο στο Κρεμλίνο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία