Σύμβουλοι του Τραμπ απέσπασαν τα δεδομένα «εκατομμυρίων χρηστών Facebook»

Η εταιρεία ηλεκτρονικών δεδομένων Cambridge Analytica κατόρθωσε να αποσπάσει υπογείως στοιχεία από περίπου 50 εκατομμύρια λογαριασμούς Facebook τα οποία χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και της βρετανικής Observer.

Όπως δήλωσαν πρώην υπάλληλοι της εταιρείας, η Cambridge Analytica αξιοποίησε τα δεδομένα που απέκτησε ώστε να αναπτύξει λογισμικό που της επέτρεπε να προβλέπει και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές ψηφοφόρων.

Η Cambridge Analytica ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρόμπερτ Μέρσερ, που συχνά υποστηρίζει Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς με δωρεές. Το 2014 επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο Στιβ Μπάνον, στέλεχος-κλειδί της καμπάνιας Τραμπ και κυριότερος εκφραστής του λαίκισμού και του οικονομικού εθνικισμού που εν τέλει κέρδισε τις κρίσιμες μεσοδυτικές πολιτείες.

Η εταιρεία Facebook, που έως τώρα αρνείται το μέγεθος της κλοπής δεδομένων, ανακοίνωσε το πρωί ότι αναστέλλει κάθε συνεργασία με την Cambridge Analytica.

Το Facebook διευκρίνισε ότι τα δεδομένα δεν κλάπηκαν κατόπιν παραβίασης των λογαριασμών του. Αντίθετα, «όχημα» της Cambridge Analytica φαίνεται πως ήταν ένας ακαδημαϊκός, ο Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος απέσπασε νόμιμα τα στοιχεία χρηστών μέσω εφαρμογής που δήθεν χρησιμοποιούνταν για ψυχολογική έρευνα.

Σύμφωνα με το Facebook, η επίμαχη εφαρμογή, γνωστή ως «thisisyourdigitallife» χρησιμοποιήθηκε από περίπου 270.000 χρήστες, όχι από πενήντα εκατομμύρια.

Το Facebook παραδέχτηκε ότι πληροφορήθηκε την παραβατική συμπεριφορά του κ. Κόγκαν το 2015 κι ότι έλαβε διαβεβαιώσεις τόσο από αυτόν όσο και από την Cambridge Analytica ότι τα δεδομένα που είχαν αποκτήσει μέσω της εφαρμογής είχαν διαγραφεί.

Τα δημοσιεύματα για τη δράση της Cambridge Analytica προκάλεσαν αίσθηση στις ΗΠΑ, με την γενική εισαγγελέα της πολιτείας της Μασαχουσέτης να ανακοινώνει μέσω Twitter ότι αρχίζει σχετική έρευνα.
Πηγή: skai.gr