Αποκάλυψη εγγράφων ζητά ο Μούλερ από την επιχειρηματική ναυαρχίδα του Τραμπ

Γραπτό αίτημα για αποκάλυψη ορισμένων εγγράφων έστειλε στον Οργανισμό Τραμπ ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μεταδίδουν οι «New York Times» και η «Wall Street Journal».

Ο Οργανισμός Τραμπ είναι η επιχειρηματική ναυαρχίδα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και επί του παρόντος ελέγχεται από τους δύο γιούς του. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μούλερ απαιτεί δικαστικά την κοινοποίηση εγγράφων που συνδέονται άμεσα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Τραμπ.

Το εύρος του αιτήματος Μούλερ δεν είναι γνωστό, όμως σύμφωνα με τους NYT κάποια από τα έγγραφα που ζητήθηκαν αφορούν τη Ρωσία.

Άγνωστο παραμένει επίσης για ποιο λόγο ο ειδικός σύμβουλος αποφάσισε να απαιτήσει τα έγγραφα δια της δικαστικής οδού κι όχι απλώς να ζητήσει από τον Οργανισμό Τραμπ, ο οποίος έως τώρα φαίνεται να συνεργάζεται οικειοθελώς τόσο με τη δική του έρευνα όσο και με παράλληλες έρευνες που διεξάγονται από Επιτροπές του Κογκρέσου.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Οργανισμό Τραμπ υποβάθμισε τα δύο δημοσιεύματα, αντιτείνοντας πως η επιχείρηση συνεργάζεται ομαλά με τους ερευνητές κι αυτό δεν έχει αλλάξει.

Το ρεπορτάζ των δύο αμερικανικών εφημερίδων υποδεικνύει πάντως πως ο κ. Μούλερ εξετάζει πλέον επιχειρηματικές δοσοληψίες του κ. Τραμπ – όπως την παλαιότερη προσπάθειά του να χτίσει Πύργο Τραμπ στη Μόσχα – αλλά και τη ροή ξένου χρήματος στις προεκλογικές δραστηριότητες του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Στις αρχές του μήνα οι NYT μετέδωσαν πως η ομάδα Μούλερ έχει πάρει συνέντευξη από έναν λιβανεζο-αμερικανό επιχειρηματία που φέρεται να διοχέτευε οικονομική βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην καμπάνια Τραμπ.

Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μούλερ και οι συνεργάτες του εστίαζαν περισσότερο στο ενδεχόμενο παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ, κυρίως λόγω της απόφασής του, τον περσινό Μάιο, να απολύσει τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Τον Φεβρουάριο ο ειδικός σύμβουλος απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 13 ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών επιχειρήσεων για προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο να επηρεαστεί προεκλογικά η αμερικανική κοινή γνώμη. Οι κατηγορούμενοι πιστεύεται πως δημιούργησαν πλαστές αμερικανικές ταυτότητες και προώθησαν προπαγάνδα με όχημα την κοινωνική δικτύωση.

Οι κατηγορούμενοι περιλήφθηκαν στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στη Ρωσία, κυρώσεις που αφορούσαν τόσο την ανάμειξη στις εκλογές του 2016 όσο και σειρά κυβερνο-επιθέσεων σε κομβικής σημασίας αμερικανικές υποδομές.
Πηγή: skai.gr