Κλείσιμο

Προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ θα παρουσιάσουν Γαλλία & Γερμανία τον Ιούνιο

Οδικό χάρτη για την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου Γερμανία και Γαλλία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο γάλλος ηγέτης πραγματοποίησε σειρά προτάσεων για τη βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης πριν από έξι μήνες, ζητώντας κοινό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινό προϋπολογισμό. Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ολλανδία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις.

Η κ. Μέρκελ σήμερα απέφυγε τόσο να στηρίξει όσο και να απορρίψει ανοιχτά οποιαδήποτε γαλλική ιδέα, αν και τόνισε την ανάγκη γαλλογερμανικής συνεργασίας και ευρύτερης ευρωπαϊκής ενότητας.

«Αυτό είναι το έργο μας έως τον Ιούνιο […] Θα παρουσιάσουμε έναν ξεκάθαρο, φιλόδοξο οδικό χάρτη για αυτήν την επανίδρυση» της Ευρώπης, είπε ο κ. Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αναφέρθηκε ειδικά σε προτάσεις για αλλαγές στη νομισματική ένωση, την κοινοτική άμυνα, το εμπόριο και άλλα ζητήματα.

Η καγκελάριος φάνηκε να στηρίζει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο γάλλος πρόεδρος, λέγοντας πως Παρίσι και Βερολίνο πρέπει επιδείξουν αποτελέσματα έως τον Ιούνιο.

Ξεκαθάρισε ότι Γαλλία και Γερμανία δεν συμφωνούν πάντα σε όλα, όμως έχουν πετύχει πολλά στο παρελθόν. «Τώρα πρέπει να βρούμε κοινούς δρόμους προς τα εμπρός».

Έστειλε δε μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας, λέγοντας πως εάν οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι είναι «ανίκητοι».

Οι δυο ηγέτες εξέφρασαν επίσης τη στήριξη τους στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι της Ρωσίας, για την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι για να προετοιμάσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ για την υπόθεση Σκρίπαλ στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr