Κλείσιμο

Ως δολοφονία αντιμετωπίζει η βρετανική Αστυνομία τον θάνατο του Γκλουσκόφ

Ως δολοφονία αντιμετωπίζει πλέον η βρετανική Αστυνομία τον θάνατο του ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Γκλουσκόφ, σκληρού επικριτή του καθεστώτος Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός την Τρίτη στην οικία του στο Λονδίνο.

Όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ, η νεκροψία κατέδειξε ότι ο 68χρονος Γκλουσκόφ έχασε τη ζωή του λόγω πίεσης στον λαιμό, που υποδεικνύει σενάριο στραγγαλισμού. Αρχικά ο θάνατος είχε χαρακτηριστεί ανεξήγητος.

Ο θάνατος του Γκλουσκόφ ήλθε στον απόηχο της πολύκροτης δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στο ρωσικό κράτος.

Ωστόσο, η Σκότλαντ Γιάρντ διευκρίνισε ότι «σε αυτή τη φάση» δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκρίπαλ στην πόλη του Σόλσμπουρι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, με τον θάνατο του Γκλουσκόφ στο Λονδίνο.

Ο Γκλουσκόφ κατέφυγε στη Βρετανία το 2006, αφότου εξέτισε ποινή κάθειρξης για απάτη, κι έγινε σκληρός επικριτής του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρώην υποδιευθυντής του ρωσικού αερομεταφορέα Aeroflot, ο Γκλουσκόφ, ήταν στενός φίλος του ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, που ήταν ένας από τους επιφανέστερους πολιτικούς εχθρούς του κ. Πούτιν. Ο Μπερεζόφσκι, που αυτοεξορίστηκε στη Βρετανία το 1999, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του το 2013.

Η έρευνα παραμένει στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, λόγω των διαπροσωπικών σχέσεων που πιστεύεται ότι είχε ο κ. Γκλουσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του Μπερεζόφσκι, που είχε αποδοθεί πιθανώς σε αυτοκτονία, όπως και ακόμα 13 ύποπτοι θάνατοι επί βρετανικού εδάφους θα ερευνηθούν ξανά από τη βρετανική Αστυνομία για τυχόν ρωσική ανάμιξη.
Πηγή: skai.gr