Ρούτε: Δε θα κουνάμε απλώς το κεφάλι στα σχέδια της Μέρκελ και του Μακρόν

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο και το Παρίσι δεν θα πρέπει να αποπειραθούν να προωθήσουν τα φιλόδοξα μεταρρυθμιστικά τους σχέδια για την ΕΕ ενάντια στη βούληση άλλων κρατών - μελών.

Ο Ρούτε, ο οποίος πιστεύει ότι η βαθύτερη ενοποίηση στην ΕΕ δεν συνιστά την ενδεδειγμένη απάντηση στα προβλήματα του μπλοκ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν θα περιοριστούν να «κουνούν το κεφάλι» επιδοκιμαστικά στις γαλλογερμανικές προτάσεις για ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί το Παρίσι για συνομιλίες με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιθυμεί να εφαρμόσει διακαώς να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό όραμά του για αναμόρφωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

«Έχουμε ελευθερία μετακίνησης στην ΕΕ, και βεβαίως η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να συναντηθεί με τη γαλλική κυβέρνηση χωρίς να βρισκόμαστε εκεί» δήλωσε ελαφρώς σκωπτικά ο ολλανδός πρωθυπουργός, αλλά διεμήνυσε παράλληλα ότι:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφωνούμε σε ό,τι συμφωνούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Δεν κουνάμε το κεφάλι επιδοκιμαστικά στα πάντα» δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει ζητήσει να καταβληθεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ευρωζώνη προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ενίσχυση του λαϊκισμού στη γηραιά ήπειρο.

Ενώ η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ιδέες του Μακρόν, ο Ρούτε αντιτίθεται σθεναρά σε πολλά από τα σχέδιά του - ειδικά στην πρότασή του για υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός επίσης αντιτίθεται στην αύξηση της συνεισφοράς της χώρας του στον προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2020 για να κλείσει μια «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε το Brexit, και ζητεί αντ’ αυτού περικοπές δαπανών.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ
TAGS: ΕΕ