Κλείσιμο

Μέρκελ - Μακρόν: Επίσκεψη με «μικρό καλάθι»

Το ταξίδι της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι είναι πολύ περισσότερο από μια πρώτη επίσκεψη εθιμοτυπικού χαρακτήρα και αυτό επειδή έχουν συσσωρευτεί αρκετά ζητήματα τον τελευταίο μισό χρόνο, κατά τον οποίο η Γερμανία διοικούνταν από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η σημερινή ατζέντα της Άγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το Brexit και την υπόθεση της χημικής επίθεσης στο ρώσο διπλό πράκτορα στην Μεγάλη Βρετανία, την κρίση στη Συρία και την Ανατολική Ουκρανία, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με το Ιράν, τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Τα σημαντικότερα θέματα είναι όμως η επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπως και οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ αλλά και την Ευρωζώνη, που είχε καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος μια ημέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, πριν από σχεδόν έξι μήνες.

Διαφωνίες στα οικονομικά

Ο Εμμανουέλ Μακρόν θα θελήσει μεν να μάθει από την καγκελάριο ποια είναι η γερμανική στάση ως προς τις προτάσεις του, παράλληλα γνωρίζει όμως ότι δεν πρόκειται να λάβει ολοκληρωμένες απαντήσεις και αυτό επειδή οι κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο, δηλαδή τα δύο χριστιανικά κόμματα και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινές θέσεις για όλα τα θέματα. Ενώ επικρατεί συμφωνία σε ζητήματα όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ή ακόμη η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής επίμαχα παραμένουν τα οικονομικά ζητήματα.

Μόλις πρόσφατα η καγκελάριος Μέρκελ είχε κατηγορηματικά τονίσει ότι τα δημόσια χρέη των κρατών μελών της Ευρωζώνης αφορούν τα ίδια και όχι το σύνολο της Ευρωζώνης. Το σχέδιο του του γάλλου προέδρου είχε αρχικά εκληφθεί από τα χριστιανικά κόμματα ως μια προσπάθεια να μετατραπούν τα εθνικά χρέη σε χρέη της ευρωζώνης.

Σε αντίθεση με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τους Σοσιαλδημοκράτες η καγκελάριος διατηρεί επιφυλάξεις ως προς έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και έναν κοινό υπουργό Οικονομικών. Ενόψει των γερμανικών ενστάσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει περιορίσει τις προσδοκίες του για την υλοποίηση των προτάσεων που έχει καταθέσει. Όπως ενδεικτικά έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung «αν η Γερμανία δεν επιδείξει κινητικότητα ένα μέρος του σχεδίου μου θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.» Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει μάλλον να αναμένεται ότι σήμερα στο Παρίσι η συζήτηση θα περιοριστεί σε μια πρώτη θεώρηση του σχεδίου Μακρόν.

Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
TAGS: ΕΕ