Κλείσιμο

Την αποπομπή και του Μακμάστερ «ετοιμάζει ο Τραμπ»

Την αποπομπή και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησής του, στρατηγού Μακμάστερ, σχεδιάζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων Washington Post και Wall Street Journal.

Το πότε θα απομακρυνθεί ο κ. Μακμάστερ παραμένει άγνωστο, με τον κ. Τραμπ να εξετάζει δυνητικούς διαδόχους. Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί, σύμφωνα με την WSJ, είναι του πρώην αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον.

Παράλληλα, ο πρόεδρος φέρεται να θέλει να χωρίσει σε καλό κλίμα με τον βετεράνο αξιωματικό, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερον μέσω Twitter στις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ. Μακμάστερ είναι ένας από τους λιγοστούς αξιωματούχους στην αμερικανική κυβέρνηση που έχουν το ειδικό βάρος και την ιδιοσυγκρασία να διαφωνούν ανοιχτά με τον κ. Τραμπ.

Σε συνδυασμό με την αποχώρηση του κ. Τίλερσον, που επίσης αντιτασσόταν σε κινήσεις του προέδρου, τυχόν αποπομπή του κ. Μακμάστερ θα σημαίνει πως το υπουργικό συμβούλιο εν πολλοίς θα στελεχώνεται από ανθρώπους που σπανίως κοντράρονται με τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα.

Τα σχέδια για την φυγή του κ. Μακμάστερ συμπίπτουν με φήμες ότι ο κ. Τραμπ προετοιμάζει ευρύτερες αλλαγές προσωπικού στην κυβέρνηση και στον Λευκό Οίκο. «Πάντοτε θα υπάρχει αλλαγή, αλλά λιγοστή», είπε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος χθες Πέμπτη. «Νομίζω πως θέλεις να δεις αλλαγή. Εγώ θέλω επίσης να βλέπω διαφορετικές ιδέες», προσέθεσε.

Ένας από τους υπουργούς που μπορεί να κινδυνεύουν είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έχει πέσει σε δυσμένεια μετά την περσινή απόφασή του να αυτό-εξαιρεθεί από οποιαδήποτε έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η αυτό-εξαίρεση του κ. Σέσιονς – που ανακοινώθηκε αφότου έγινε γνωστό ότι δεν είχε αποκαλύψει δύο προεκλογικές επαφές με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον – συνέβαλε στην δημιουργία του γραφείου του ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά ανεξάρτητα τις ρωσικές παρεμβάσεις κατά την προεκλογική περίοδο.
Πηγή: skai.gr