ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία καταδικάζουν μαζί τη Ρωσία για τον Σκρίπαλ

Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταλογίζουν στη Ρωσία την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία, σε μία επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης έναντι της Μόσχας.

Ουάσιγκτον, Παρίσι και Βερολίνο επισημαίνουν ότι αποδέχονται την εκτίμηση του Λονδίνου για την πολύ υψηλή πιθανότητα ρωσικής υπαιτιότητας, κι ότι δεν υπάρχει λογική εναλλακτική εξήγηση.

Οι τέσσερις ισχυρότερες χώρες της Δύσης επισημαίνουν ότι η απόπειρα εναντίον του Σκρίπαλ συνιστά την πρώτη χρήση νευροτοξικού όπλου στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και αφήνουν αιχμές για την άρνηση της Μόσχας να ανταποκριθεί στο βρετανικό αίτημα για εξηγήσεις.

Καλούν δε τη Ρωσία να καταθέσει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων όλα τα δεδομένα για το πρόγραμμα χημικών όπλων Novichok, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του Σκρίπαλ.

Χθες Τετάρτη η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση 23 ρώσων διπλωματών κι ότι αναστέλλει όλες τις υψηλού επιπέδου διπλωματικές και πολιτικές επαφές μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.

Η Ρωσία αρνείται κάθε σχέση
με την επίθεση στον Σκρίπαλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προανήγγειλε πως «σύντομα» η Μόσχα θα απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα.

Το πρωί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως οι βρετανικές ενέργειες θυμίζουν προβοκάτσια.

Ο 66χρονος Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση αφότου βρέθηκαν αναίσθητοι σε παγκάκι της πόλης Σόλσμπουρι στη νοτιοδυτική Αγγλία, στις 4 Μαρτίου.

Ο κ. Σκρίπαλ υπηρετούσε επί χρόνια στην υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων (GRU), όμως αποκαλύφθηκε ότι ήταν διπλός πράκτορας που τροφοδοτούσε με πληροφορίες την βρετανική MI6. Διέφυγε στην Αγγλία το 2010, αφότου απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.
Πηγή: skai.gr