Κλείσιμο

Σ. Αραβία: Θα αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη

Η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν το Ιράν γίνει πυρηνική δύναμη, διαμήνυσε ο διάδοχος στο θρόνο του σουνιτικού βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Η Σαουδική Αραβία δεν θέλει να αποκτήσει οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα, όμως αναμφίβολα εάν το Ιράν αναπτύξει πυρηνική βόμβα, θα ακολουθήσουμε το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με προδημοσιευμένο τμήμα συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Το μήνυμα του σαουδάραβα πρίγκιπα έρχεται εν μέσω έντονων φόβων πως η απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας που ρυθμίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και σε νέο αγώνα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τη συμφωνία με το Ιράν, ενώ ο διάδοχος του κ. Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, θεωρείται πολύ πιο πειθήνιος ΥΠΕΞ.

Ο κ. μπιν Σαλμάν που ήδη θεωρείται η πραγματική δύναμη πίσω από τον θρόνο, παρομοίασε τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον Χίτλερ, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιδιώκει διαρκώς να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή.

Επιχείρησε ωστόσο να υποβαθμίσει την δύναμη του Ιράν, λέγοντας πως το περσικό κράτος δεν είναι ισότιμο της Σαουδικής Αραβίας ούτε σε στρατιωτική ούτε σε οικονομική ισχύ.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από το CBS την Κυριακή.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιράν