Πρώτο θύμα της διαμάχης Λονδίνου - Μόσχας η εμπιστοσύνη

Η κρίση Βρετανίας-Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση του διπλού κατασκόπου Σκρίπαλ έχει δυσμενείς επιπτώσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση ΕΕ και ΝΑΤΟ, εκτιμά ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Β. Ίσινγκερ.

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται, το αργότερο από χθες, Βρετανία και Ρωσία μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από το Λονδίνο. Κατά την εκτίμηση του Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, «αναμένεται ότι η Μόσχα θα απαντήσει με απελάσεις βρετανών διπλωματών. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό, δηλώνει στην DW ο γερμανός πρώην πρέσβης σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον, αν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για έναν ρωσικό δάκτυλο στην υπόθεση έτσι ώστε τόσο η ΕΕ, όσο και η νατοϊκή συμμαχία να προβούν σε μια κοινή αντίδραση έναντι της Ρωσίας.

Είμαι ωστόσο σκεπτικός εάν η υπόθεση θα διαλευκανθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, συνεχίζει ο Β. Ίσινγκερ. «Μην ξεχνάτε ότι σε λίγες μέρες διεξάγονται προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και ως εκ τούτου είναι μάλλον απίθανο να υπάρξουν εκτενείς ρωσικές δημόσιες αναφορές στην υπόθεση ή κοινές προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης από την Μόσχα και τη βρετανική κυβέρνηση».

«Η υπόθεση Σκρίπαλ πλήττει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις»

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΕ έναντι του Λονδίνου με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου: «Έως την ημέρα οριστικής αποχώρησης της Βρετανίας, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη βάσει του άρθρου 42 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών να συμπαρασταθεί στη Μ. Βρετανία σε περίπτωση απειλής. Μέχρι αυτή την ώρα όμως δεν είναι σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του βρίσκεται η Ρωσία».

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ θεωρεί ότι το μεγαλύτερο θύμα της διπλωματικής κρίσης που συνεχίζεται μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας είναι ότι απέμεινε από το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης: «Οι τελευταίες εξελίξεις είναι δραματικές διότι οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης βρίσκονται εδώ και καιρό στο ναδίρ. Η υπόθεση Σκρίπαλ πλήττει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες σχέσεις. Κατά συνέπεια απομακρύνεται και άλλο η ημέρα εκείνη που από κοινού με την Μόσχα θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Από τότε που ήρθε στο φως η απόπειρα δολοφονίας, έχουμε ακόμα λιγότερες πιθανότητες να διεξάγουμε με το Κρεμλίνο διάλογο για καθοριστικά ζητήματα όπως τον έλεγχο των εξοπλισμών, την συνεργασία σε αμυντικά θέματα και την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι ωστόσο προς το συμφέρον ούτε της Ρωσίας. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι χάνεται σταδιακά το σημαντικό κεφάλαιο της διπλωματίας, που είναι η εμπιστοσύνη».

Πηγή: Deutsche Welle - Μίχαελ Μπόργκερς / Στέφανος Γεωργακόπουλος
TAGS: Ρωσία