Κλείσιμο

Iράν: Η απόλυση Τίλερσον δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, μετά την απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγιναν γι' αυτόν τον σκοπό ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους λόγους, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Χθες, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω twitter την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, επισημαίνοντας πως ένα από τα θέματα για τα οποία διαφωνούσαν ήταν και αυτό του Ιράν.

«Εγώ πίστευα ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά είναι φρικτή, εκείνος πίστευε ότι ήταν εντάξει», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει ότι τον Μάιο θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενώ ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της σε αυτήν.

Από την άλλη ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο επικεφαλής της CIA, τάσσεται υπέρ της «σκληρής γραμμής» έναντι της Τεχεράνης.

Τον Ιανουάριο ο Τραμπ έστειλε μάλιστα τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους προκειμένου να συμφωνήσουν για να καλυφθούν «τα τρομερά κενά» που υπάρχουν στο κείμενο της συμφωνίας.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα να αλλαχθεί ούτε ένα κόμμα από τη συμφωνία ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε επιβεβαιώσει τον Φεβρουάριο ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τις υποχρεώσεις του σε σχέση με τη συμφωνία.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν τη συμφωνία, θα την εγκαταλείψουμε κι εμείς. Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι, αν δεν μπορούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία, το Ιράν θα την εγκαταλείψει επίσης», προειδοποίησε ο Αραγτσί.

Η δήλωση αυτή του Αραγτσί έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι που επισήμαιναν ότι το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, αν αυτή είναι επωφελής για το Ιράν, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν. 
Πηγή: skai.gr