Η Βρετανία απελαύνει 23 ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση για τον Σκριπάλ

Στην απέλαση 23 ρώσων διπλωματών, τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, προχωρά η Βρετανία, ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ με νευροτοξικό παράγοντα.

Μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέδωσε ανοιχτά στο «ρωσικό κράτος» την ευθύνη για την επίθεση στον κ. Σκριπάλ, προσθέτοντας πως η Μόσχα ανταποκρίθηκε με «σαρκασμό» και «περιφρόνηση» στο χθεσινό αίτημά της για πειστικές εξηγήσεις.

Η κ. Μέι ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλονται όλες οι υψηλού επιπέδου πολιτικές και διπλωματικές επαφές μεταξύ της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, κι επαναβεβαίωσε ότι το Λονδίνο έχει ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο το Λονδίνο απέσυρε την πρόσκληση για επίσκεψη που είχε απευθυνθεί στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ξεκαθάρισε ότι βρετανοί αξιωματούχοι και μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν πρόκειται να παραστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου που θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στην δολοφονική απόπειρα. Η απέλαση των 23 διπλωματών συνιστά «εχθρική ενέργεια» που είναι «παντελώς απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, μετά την τοποθέτηση της κ. Μέι.

Η κ. Μέι ωστόσο υπογράμμισε πως τα 23 άτομα που θα απελαθούν είναι στην πραγματικότητα κρυφοί πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Έχουν προθεσμία επτά ημερών ώστε να εγκαταλείψουν το βρετανικό έδαφος.

Η κ. Μέι προανήγγειλε επίσης ότι το Λονδίνο θα παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία εάν προκύψουν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται ώστε να απειληθούν πολίτες ή κάτοικοι της Βρετανίας.

Είπε ακόμα πως το Λονδίνο θα αυξήσει τα μέτρα ελέγχου σε εμπορικά φορτία που φτάνουν και εκτελωνίζονται στη Βρετανία. Παράλληλα θα αυξηθούν οι έλεγχοι σε ιδιωτικά ρωσικά αεροσκάφη που πετούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας εκπομπής του ρωσικού δικτύου RT στη Βρετανία (γνωστό παλαιότερα ως Russia Today) η κ. Μέι είπε ότι η απόφαση επαφίεται στον ανεξάρτητο ρυθμιστή της τηλεοπτικής αγοράς, την Ofcom.

Η κ. Μέι υπογράμμισε ότι έχει λάβει στήριξη από διεθνείς εταίρους, ενώ πέραν της προσφυγής στον ΟΗΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων θα μπορέσει να επαληθεύσει τα βρετανικά συμπεράσματα για τη νευροτοξική επίθεση.

Ο κ. Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, που βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι στην πόλη του Σόλσμπουρι, νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Το Λονδίνο έχει συμπεράνει ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα μέλος της «οικογένειας» χημικών όπλων Novichok, η οποία αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση.
Πηγή: skai.gr