Βρετανία: Νέος μυστηριώδης θάνατος Ρώσου πολέμιου του Κρεμλίνου στο Λονδίνο

Ως «ανεξήγητος» αντιμετωπίζεται για την ώρα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ο θάνατος του Νικολάι Γκλουσκόφ, αυτοεξόριστου Ρώσου επιχειρηματία που ήταν στενός φίλος του δριμύτατου επικριτή του Πούτιν, Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διερεύνηση των συνθηκών του «ανεξήγητου» θανάτου έχει ανατεθεί «προληπτικά» στην αντιτρομοκρατική μονάδα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας λόγω των διασυνδέσεων του θύματος.

Ο 68χρονος Γκλουσκόφ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Νιου Μόλντεν του νοτιοδυτικού Λονδίνου το βράδυ της Δευτέρας.

Είχε φυλακιστεί το 1999 για πέντε χρόνια στις ρωσικές φυλακές κατηγορούμενος για διασπάθιση χρημάτων κατά τη θητεία του στη διοίκηση της Aeroflot. Ο ίδιος αργότερα είχε πει ότι ήταν «όμηρος» του Πούτιν που ήθελε να πιέσει τον Μπερεζόφκσι να πουλήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό ιδιοκτησίας του. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Λονδίνο έχοντας λάβει πολιτικό άσυλο.

Το 2013, μετά από το θάνατο του Μπερεζόφσκι στο σπίτι του στο Σάρεϊ που έχει αποδοθεί πιθανώς σε αυτοκτονία, αλλά χωρίς να υπάρχει οριστικό πόρισμα για τα αίτια, ο Γκλουσκόφ είχε υποστηρίξει πως ο φίλος του είχε στραγγαλιστεί. Είχε παρατηρήσει επίσης ότι υπερβολικά πολλοί Ρώσοι εμιγκρέδες έμοιαζαν να πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι συνθήκες θανάτου του Μπόρις Μπερεζόφσκι στο σπίτι του στο Σάρεϊ της Αγγλίας το 2013 θα επανεξεταστούν από τη βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο των νέων ερευνών για 14 θανάτους επί βρετανικού εδάφους με υποψίες ρωσικής εμπλοκής, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Η ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ένδειξη διασύνδεσης της υπόθεσης με τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ στο Σόλσμπερι.

 
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία