Εν αναμονή της ρωσικής απάντησης για την υπόθεση Σκρίπαλ η Βρετανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπενθύμισε με πρωινή δήλωσή του ότι η Ρωσία έχει διορία ως τα μεσάνυχτα να εξηγήσει πώς η νευροτοξική ουσία «Νόβιτσοκ» χρησιμοποιήθηκε στους δρόμους της κομητείας Γουίλτσιρ σε βάρος Ρώσου πρώην κατασκόπου.

«Αν μπορούν να παρουσιάσουν μία πειστική εξήγηση, τότε προφανώς θα θέλουμε να δούμε πλήρη αποκάλυψη αυτής στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων στη Χάγη. Αν όχι, τότε σαφέστατα θα θελουμε να ανακοινώσουμε τη βρετανική απάντηση και αυτό θα έρθει αύριο», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στο ενδιάμεσο, συνέχισε ο κ. Τζόνσον, η Βρετανία εξηγεί σε διεθνείς φίλους και εταίρους γιατί θεωρεί πως η Ρωσία κρύβεται πίσω από την υπόθεση Σκρίπαλ.

Όπως πρόσθεσε, είναι ενθαρρυμένος από τη δύναμη της υποστήριξης που έχει λάβει το Λονδίνο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υποστήριξη από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, απ' όπου ο ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως η επίθεση «προήλθε ξεκάθαρα από τη Ρωσία» και «θα πυροδοτήσει μία απάντηση».

Την ίδια ώρα η Ρωσία απαιτεί πρόσβαση στα δείγματα του νευροτοξικού παράγοντα που οι Βρετανοί λένε ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Σόλσμπερι, απαίτηση που απορρίπτεται από τη Βρετανία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την κατηγορία κατά της Μόσχας που διατύπωσε η Τερέζα Μέι, ενώ έγινε γνωστό πως ο Βρετανός πρέσβης έχει κληθεί στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, πρώην επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB δήλωσε ότι πιθανώς στην επίθεση κατά του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του να εμπλέκονται οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία εντείνονται οι φωνές υπέρ της συμπερίληψης στα αντίποινα που θα ανακοινωθούν του αθλητικού μποϊκοτάζ του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου που θα γίνει στη Ρωσία το καλοκαίρι.

Στο Λονδίνο η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ θα ενημερωθεί ξανά σε σύσκεψη της επιτροπής Cobra για την πορεία των ερευνών στο Σόλσμπερι που συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί πού και πώς ήρθαν σε επαφή οι Σκρίπαλ με την ουσία «Νόβιτσοκ».

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν μία γυναίκα που σε εικόνες από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης φαίνεται σε σημείο από το οποίο πέρασαν λίγο αργότερα ο Ρώσος πρώην μυστικός πράκτορας και η κόρη του φορώντας μια μαύρη μάσκα στο πρόσωπο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο