Κλείσιμο

Υποχωρεί ο Τραμπ από την πρόταση για αύξηση της ηλικίας στις αγορές όπλων

Υποχωρεί ο Ντόναλντ Τραμπ από την πρότασή του για αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για αγορά ορισμένων όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα 18 στα 21 έτη ζωής.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα μέσω Twitter ότι «δεν υπάρχει πολλή πολιτική στήριξη (για να το πούμε ήπια)» για αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για αγορά ημιαυτόματων και κυνηγετικών τυφεκίων – μέτρο στο οποίο είχε αντιταχθεί το μεγαλύτερο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, η NRA.



Η τοποθέτηση Τραμπ ήλθε μία ημέρα αφότου ο Λευκός Οίκος δεν περιέλαβε κάποιο όριο ηλικίας στις συστάσεις του για τη σχολική ασφάλεια, παραπέμποντας το ζήτημα προς μελέτη στη νεοσύστατη Επιτροπή για την Ασφάλεια των Σχολείων.

Τον Φεβρουάριο, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης με 17 νεκρούς σε σχολείο της Φλόριντα, ο κ. Τραμπ είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης της ελάχιστης ηλικίας στα 21 για τα τυφέκια – όριο που ήδη ισχύει σε πολλές πολιτείες για την απόκτηση πιστολιών. Παράλληλα είχε ειρωνευτεί ορισμένους βουλευτές ότι «φοβούνται» την NRA.

Ένοπλοι καθηγητές;

Το διαφαινόμενο «ναυάγιο» στο θέμα των ορίων ηλικίας έρχεται να προστεθεί στην ήδη έντονη κριτική ότι οι συστάσεις που δημοσίευσε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος δεν αρκούν για να αποτραπούν μελλοντικές σφαγές σε σχολεία.

Στον πυρήνα του σχεδίου που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται η άκρως αμφιλεγόμενη ιδέα να παρασχεθούν όπλα και εκπαίδευση σε καθηγητές και σχολικό προσωπικό. Η εν λόγω πρόταση βρίσκει σύμφωνη την NRA όμως έχει ελάχιστη αποδοχή στο Κογκρέσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στα «τιτιβίσματα» της Δευτέρας ο κ. Τραμπ υποστήριξε ότι σχολεία όπου δεν υπάρχει ένοπλη φρούρηση ουσιαστικά «δίνουν ανοιχτή πρόσκληση στη βία και στον κίνδυνο». «Οι δειλοί [δράστες] θα πάνε μόνο εκεί που δεν υπάρχει αποτρεπτικό [μέτρο]», προσέθεσε.

Οι συστάσεις του Λευκού Οίκου παρέχουν επίσης στήριξη σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο που θα θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα ώστε οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες και οι πολιτείες να ενημερώνουν επιμελώς την εθνική βάση δεδομένων για ελέγχους ιστορικού, βάσει της οποίας οι έμποροι όπλων θα μπορούν να ελέγχουν επίδοξους αγοραστές.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν ενστερνίστηκε προτάσεις για διεύρυνση του συστήματος ελέγχων.

Στον αντίποδα, ευρεία αποδοχή
φαίνεται πως βρίσκει η σύσταση του Λευκού Οίκου προς τις πολιτείες να κατάσχουν προληπτικά τα όπλα ανθρώπων που πιστεύεται ότι μπορεί να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους.

Βάσει των οδηγιών που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ, η κατάσχεση θα μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν δικαστικής εντολής.

Σημειώνεται πάντως πως πολλές από τις συστάσεις του Λευκού Οίκου επαφίονται στη λήψη μέτρων είτε από τις πολιτείες είτε από τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές, γεννώντας αμφιβολίες για το εύρος υλοποίησής τους και για την αποτελεσματικότητά τους.
Πηγή: skai.gr