Άρχισε η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο που βοηθούν τον Ερντογάν

Άρχισε στην Βουλή της Τουρκίας η συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διευκολύνουν την παραμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία στις εκλογές του 2019.

Οι αλλαγές διευκολύνουν την κοινή κάθοδο του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP του κ. Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Associated Press, προβλέπονται αλλαγές που θα επιτρέπουν καταμέτρηση ακόμα και μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει προσπάθεια νομιμοποίησης της νοθείας.

Η συμμαχία με τους εθνικιστές θα επιτρέψει στον κ. Ερντογάν να πετύχει πιο εύκολα το 51% που χρειάζεται ώστε να επανεκλεγεί στην προεδρία, η οποία από το επόμενο έτος θα αποκτήσει ευρύτατες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οι εθνικιστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα προτείνουν δικό τους υποψήφιο για την προεδρία.

Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία με τον κ. Ερντογάν θα διασφαλίσει ότι η παράταξη Μπαχτσελί θα μπορέσει να ξεπεράσει πιο εύκολα το όριο του 10% που απαιτείται για είσοδο στη Βουλή στις παράλληλες βουλευτικές εκλογές.

Η σύμπραξη AKP και MHP καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά και την σταδιακή δημοσκοπική αποδυνάμωση του κ. Ερντογάν.

Πέρυσι ο τούρκος πρόεδρος κατόρθωσε οριακά να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση που αναβάθμιζε την προεδρία – με ποσοστό 51,4% στο δημοψήφισμα – παρά το γεγονός ότι οι κάλπες στήθηκαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει μεγάλης κλίμακας νοθεία.

Η προσέγγιση AKP - MHP γεννά επίσης ερωτήματα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με δεδομένο ότι οι Εθνικιστές τρέφουν βαθιές επιφυλάξεις για τις Βρυξέλλες αλλά και για την Ουάσιγκτον.
Πηγή: skai.gr