Σε «καυτά νερά» ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας λόγω σκανδάλου συγκάλυψης

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο στενός του σύμμαχος, ο υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, δέχθηκαν σήμερα νέες πιέσεις σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη συγκάλυψη ενός σκανδάλου νεποτισμού.

Σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν στο κοινοβούλιο από το υπουργείο Οικονομικών, αντίγραφα των οποίων είδε το Reuters, οι αναφορές στον κ. Άμπε, τη σύζυγό του και τον κ. Άσο αφαιρέθηκαν από τα έγγραφα που αφορούσαν την πώληση κρατικής έκτασης σε εταιρία διαχείρισης σχολείων η οποία είχε σχέσεις με τη γυναίκα του Άμπε, την Άκιε.

Ο κ. Άμπε, που διανύει τον έκτο χρόνο του στην εξουσία, έχει αρνηθεί ότι ο ίδιος ή η γυναίκα του ευνόησαν την εταιρία Moritomo Gakuen και έχει πει ότι θα παραιτηθεί εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Οι υποψίες για συγκάλυψη του θέματος θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά του Άμπε και να πλήξουν τις ελπίδες του για μια τρίτη θητεία ως ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP). Τυχόν νίκη στη μάχη του Σεπτεμβρίου για την ηγεσία του LDP θα μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Οι αμφιβολίες ασκούν επίσης πιέσεις στον υπουργό Οικονομικών να παραιτηθεί.

«Θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνολικά. Νιώθω μεγάλη ευθύνη ως επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Άμπε σε δημοσιογράφους μετά τις αναφορές του υπουργείου Οικονομικών περί παραποιημένων εγγράφων. «Ζητώ συγγνώμη από όλους».

Ο κ. Άμπε δήλωσε επίσης ότι θέλει ο Άσο να καταβάλει κάθε προσπάθεια να αποσαφηνίσει όλα τα γεγονότα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα επαναληφθούν.

«Έχει καταστεί σαφές ότι υπήρξε συγκάλυψη και παραποίησης», δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Γουισίρο Ταμάκι σε δημοσιογράφους. Δήλωσε ότι ο κ. Άσο θα πρέπει να παραιτηθεί και το κοινοβούλιο να συνεδριάσει για το θέμα αυτό.

Ο 77χρονος Άσο, που έχει επίσης το ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του οποίου η στήριξη είναι κρίσιμης σημασίας για τον κ. Άμπε, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι αρκετοί αξιωματούχοι στην αρμόδια για την πώληση διεύθυνση του υπουργείου του εμπλέκονται στην παραποίηση των εγγράφων προκειμένου αυτά να συμβαδίζουν με την κατάθεση του τότε επικεφαλής της διεύθυνσης στο κοινοβούλιο.

Ζήτησε συγγνώμη για τις ενέργειες του υπουργείου του, αλλά είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει.

«Η παραποίηση επίσημων εγγράφων
είναι πολύ σοβαρή και λυπούμαι πολύ για αυτό, ζητώ συγγνώμη», δήλωσε ο κ. Άσο στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «συνεργάζεται πλήρως στην έρευνα».

Σύμφωνα με ειδικούς, ο κίνδυνος για Άσο και Άμπε είναι οι υποψίες για συγκάλυψη να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι η ίδια η πώληση της έκτασης.

«Η συγκάλυψη τώρα είναι μεγαλύτερο θέμα από το αρχικό περιστατικό», δήλωσε ο Κοΐτσι Νακάνο, καθηγητής στη Sophia University.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναγνώρισε σήμερα ότι υπήρξε παραποίηση των εγγράφων, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων του LDP Χιρόσι Μοριγιάμα, σημειώνοντας ότι είχε ενημερωθεί από στελέχη του υπουργείου πως είχαν παραποιηθεί έγγραφα σχετικά με την πώληση της έκτασης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι 14 στοιχεία είχαν παραποιηθεί στα έγγραφα από πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, μετά από οδηγίες της οικονομικής διεύθυνσης του υπουργείου προκειμένου να συμβαδίζουν με την κατάθεση στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια αναφορά ήταν η επίσκεψη της Άκιε στο σχολείο που βρίσκεται στο επίκεντρο του υποτιθέμενου σκανδάλου.

Την Παρασκευή, παραιτήθηκε ξαφνικά ο επικεφαλής της Εθνικής Φορολογικής Αρχής Νομπουχίσα Σαγκάουα αναφορικά με τα σχόλιά του στο κοινοβούλιο για την υπόθεση.

Ο κ. Σαγκάουα ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης του υπουργείου που υπέβαλε τα έγγραφα πριν επιλεγεί ως διευθυντής της φορολογικής αρχής τον Ιούλιο, έναν διορισμό που οι επικριτές του θεώρησαν ως ανταμοιβή στις προσπάθειές του να υποβαθμίσει το θέμα με τις δηλώσεις του πέρυσι στο κοινοβούλιο.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters