Βρετανία: Σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό τη Μέι για Σκρίπαλ

Σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί η Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, ώστε να ενημερωθεί για τα πορίσματα των μέχρι τώρα ερευνών για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα λάβει επίσης συστάσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από τους επικεφαλής όλων των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας και από ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σύμφωνα με τους Times και την Daily Telegraph, οι ειδικοί στο προηγμένο στρατιωτικό επιστημονικό και τεχνολογικό εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν έχουν βρει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε να πουν ότι η νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε σε βάρος του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του παρασκευάστηκε στη Ρωσία.

Οι πηγές των εφημερίδων αναμένουν δήλωση από την κα Μέι εντός της ημέρας με την οποία θα υποδεικνύει ως υπεύθυνη για τη δηλητηρίαση τη Μόσχα. Παράλληλα, αναμένεται και ανακοίνωση για βρετανικά αντίποινα, που θα περιλαμβάνουν απελάσεις διπλωματών και κυρώσεις σε βάρος ανθρώπων του κύκλου του Προέδρου Πούτιν.

Την ίδια ώρα στο Σόλσμπερι ανησυχία και αντιδράσεις από τους κατοίκους έχει προκαλέσει η σύσταση που δόθηκε από τις υγειονομικές υπηρεσίες την Κυριακή να πλύνουν και να καθαρίσουν καλά ή να πετάξουν στα σκουπίδια ρούχα και αντικείμενα που είχαν πάνω τους όσοι βρέθηκαν την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα στο ιταλικό εστιατόριο και στην παμπ από την οποία πέρασαν τα δύο θύματα.

Οι εκτιμήσεις των αρχών είναι ότι η σύσταση αφορά περίπου 500 άτομα.

Παρά την επισήμανση ότι πρόκειται απλώς για προληπτική κίνηση, οι κάτοικοι εκφράζουν απορία και οργή για το γεγονός ότι πέρασε μία εβδομάδα από το περιστατικό πριν γίνει η σύσταση.

Εν τω μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται σε όλα τα σημεία από όπου είχαν περάσει την προηγούμενη Κυριακή ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκρίπαλ, συμπεριλαμβανομένου του νεκροταφείου που είναι θαμμένη από το 2012 η σύζυγος του πρώτου, Λουντμίλα και που έχει τοποθετηθεί από πέρυσι η στάχτη του γιου του Αλεξάντρ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο