Κλείσιμο

Ιταλία: Κρίσιμη σύσκεψη κεντροαριστεράς για πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία θα εξετάσει αύριο Δευτέρα το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τη σκιά της παραίτησης του επικεφαλής του, Ματέο Ρέντσι.

Ανώτατα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος θα συσκεφτούν στη Ρώμη ώστε να καταστρώσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η παράταξη στις διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα αρχίσουν μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου, στις 23 Μαρτίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα απέσπασε περίπου το 19% στις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και κατέκτησε μόλις την τρίτη θέση, πίσω από τον δεξιό συνασπισμό του οποίου ηγείται η ακροδεξιά Λέγκα και του λαϊκίστικου Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Τόσο η Λέγκα όσο και το Κίνημα έχουν πραγματοποιήσει ανοίγματα προς το Δημοκρατικό Κόμμα για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, καθώς καμία δύναμη δεν έχει αυτοδυναμία.

Η σύσκεψη της Δευτέρας στη Ρώμη θα επικυρώσει επίσης την παραίτηση του κ. Ρέντσι, ο οποίος πάντως έχει καλέσει την παράταξη να μείνει στην αντιπολίτευση και να μην παίξει τον ρόλο του μπαλαντέρ.

Δεν είναι όμως σαφές εάν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει την πολυτέλεια να διολισθήσει σε βαθύ πολιτικό αδιέξοδο.

Ένα σενάριο πάντως θέλει ορισμένους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να είναι έτοιμοι να αποσχιστούν από την παράταξη ώστε να στηρίξουν τον δεξιό συνασπισμό της Λέγκας, όπου συμμετέχει και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία