Προδρόμου: Προχωρούμε προγραμματισμένα στην αξιοποίηση της ΑΟΖ

Η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά προγραμματισμένα στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της χώρας, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο πορείας μελών γυναικείων οργανώσεων προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου επέδωσαν υπόμνημα, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς είπε ότι «πρέπει να επισημάνουμε, να επαναλάβουμε μάλιστα, ότι στα θέματα των φυσικών πόρων, του πλούτου της χώρας μας, δεν υπάρχει το ‘εμείς’ και το ‘εσείς’.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά προγραμματισμένα στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της χώρας, εκ μέρους του κράτους, εκ μέρους της Δημοκρατίας και, βεβαίως, εκπροσωπώντας όλους τους πολίτες της χώρας.

Επομένως, δεν υπάρχει το ‘εμείς’ και το ‘εσείς’. Η ΑΟΖ διεθνώς αναγνωρίζεται και ανήκει σε κράτη, όχι σε επιμέρους ομάδες και εφόσον πράγματι υπάρχει η επιθυμία όλοι να επωφεληθούν από τον ενεργειακό πλούτο θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να επιταχύνουμε, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για να υπάρξει μια συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού η οποία θα επανενώσει την πατρίδα μας, θα λειτουργήσουμε μαζί σε ένα κοινό κράτος και βεβαίως θα απαλλάξει τη χώρα και από την κατοχή και από εγγυήσεις και από παρεμβάσεις.

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιητικές οι αντιδράσεις από φίλες χώρες αλλά και από τον διεθνή παράγοντα σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διεθνώς η στάση όλων των παραγόντων, είτε είναι η ΕΕ με τις τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε είναι συγκεκριμένοι μεγάλοι διεθνείς παράγοντες, για παράδειγμα η προ μερικών ημερών τοποθέτηση της αμερικανικής κυβέρνησης, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και επαναβεβαιώνουν τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας αυτό το οποίο λέμε, ότι κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη έχουν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα κράτη, (όπως), το κράτος της Κύπρου και θα πρέπει να ασκήσει αυτά τα δικαιώματα που εννοείται ότι ασκούνται εξ ονόματος και προς όφελος όλων των πολιτών της Δημοκρατίας».
Πηγή: skai.gr