Βρετανία: Με συμμετοχή στρατιωτών οι έρευνες για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ

Τη συνδρομή περίπου 180 στρατιωτών και μελών της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης χημικών επιθέσεων έχουν από το μεσημέρι οι αστυνομικοί που ερευνούν την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία κατά του Ρώσου πρώην διπλού μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι.

Οι στρατιώτες θα αναλάβουν κυρίως τη μετακίνηση οχημάτων και αντικειμένων από τα σημεία των ερευνών, τα οποία ίσως να έχουν εκτεθεί στην άγνωστη μέχρι στιγμής ουσία.

Παρόλα αυτά οι αρχές επαναλαμβάνουν ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για το ευρύ κοινό. Αυτό τόνισε η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ που επισκέφθηκε την πόλη και το νοσοκομείο της συνομιλώντας με αστυνομικούς και γιατρούς.

Η Σκότλαντ Γιαρντ σημείωσε ότι ο στρατός έχει την ειδίκευση που χρειάζεται και τακτικά βοηθά την αστυνομία σε διάφορες έρευνες.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον ανέφερε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα βοηθήσουν στη βάση των πληροφοριών που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από το προηγμένο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Εργαστήριο Άμυνας στο Πόρτον Ντάουν, το οποίο συμπτωματικά βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σόλσμπερι. Εκεί γίνονται οι έρευνες για την ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά των δύο θυμάτων, που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές θα εξετάσουν πιθανή συνεργασία με τις βρετανικές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την «προπαγάνδα» που όπως είπε θέλει ως υπεύθυνη για το περιστατικό τη Ρωσία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο