Εντείνονται οι υποψίες κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ

«Θέμα ημερών» θεωρούν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μία επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση της χώρας που θα υποδεικνύει τη Μόσχα ως υπεύθυνη για την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία κατά του Σεργκέι Σκρίπαλ.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χωρίς να έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, αναφέρουν ότι οι ειδικοί στα εργαστήρια των υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν την υπόθεση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε δεν μπορεί παρά να έχει παρασκευαστεί σε προηγμένο εργαστήριο που μόνο μία κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέτει.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Sun, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήδη σχεδιάζει μία «απάντηση πλήρους φάσματος» προς τη Ρωσία. Αυτή πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνει την απέλαση διπλωματών και κατασκόπων της Ρωσίας που η υπηρεσία πληροφοριών MI5 γνωρίζει ότι βρίσκονται επί βρετανικού εδάφους.

Παράλληλα αναμένονται νέες ακυρώσεις βίζας για Ρώσους υπηκόους και απαγόρευση εισόδου στη Βρετανία για διάφορους Ρώσους αξιωματούχους.

Επιχειρείται επίσης η σύνταξη μίας κοινής δήλωσης καταδίκης των ενεργειών του Κρεμλίνου με τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ εξετάζεται και η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών μέσω του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Υπάρχουν ταυτόχρονα βουλευτές, όπως ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκεντχατ από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, που ζητούν να μποϊκοτάρει η εθνική Αγγλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του καλοκαιριού που θα διεξαχθεί στα ρωσικά γήπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα των συνεχιζόμενων ερευνών, οι Times γράφουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο ο 66χρονος Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η 33χρονη κόρη του Γιούλια να εκτέθηκαν στη νευροπαραλυτική ουσία στο σπίτι του πρώτου, που βρίσκεται λίγο έξω από το Σόλσμπερι και στη συνέχεια να βγήκαν για τη βόλτα τους στο κέντρο της πόλης όπου και βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Το απόγευμα της Πέμπτης η αστυνομία επέκτεινε τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από το σπίτι του Σκρίπαλ και ενισχυμένες δυνάμεις της σήμανσης ξεκίνησαν εκ νέου τις έρευνες.

Η δε εφημερίδα Independent γράφει ότι ο Σεργκέι Σκρίπαλ ίσως έγινε στόχος για όποιον κρύβεται πίσω από την επίθεση διότι χρησιμοποιούσε τις επαφές του στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών για να εργάζεται για ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας.

Ο 66χρονος και η κόρη του εξακολουθούν να βρίσκονται σε κώμα, ενώ ο αστυνομικός που ακόμα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση - και την Πέμπτη κατονομάστηκε ως ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης της κομητείας Γουίλτσιρ, Νικ Μπέιλι - έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, συνολικά 21 άνθρωποι χρειάστηκαν κάποιου είδους ιατρική φροντίδα μετά από το περιστατικό της Κυριακής, έστω προληπτικά.

Στο Σόλσμπερι βρίσκεται σήμερα Παρασκευή η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ. Τις κατηγορίες ότι η ρωσική κυβέρνηση ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σκρίπαλ και της κόρης του απέρριψε πάντως κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. 


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr