This means (trade) war: Σωρεία αντιδράσεων για τους δασμούς του Τραμπ

Σωρεία διεθνών, αλλά και εσωτερικών, αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο υπέγραψε την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η απόφαση του αμερικανού προέδρου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για έναν εμπορικό πόλεμο, ειδικά με την ΕΕ και την Κίνα.

Από την απόφαση - η οποία σημειωτέον θα τεθεί σε ισχύ εντός 15 ημερών - εξαιρούνται προς το παρόν ο Καναδάς και το Μεξικό, με την απαλλαγή των δύο χωρών ωστόσο να εξαρτάται εν μέρει από την πρόοδο των συνομιλιών για την εμπορική συμφωνία NAFTA. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν στο μέλλον από την επιβολή δασμών στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος, τόνισε πως οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων στην οποία προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες.

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να επιβάλουν αντίμετρα σε εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε από πλευράς της την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου. «Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο ΠΟΕ, και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο. Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Από πλευράς του, ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη για την επιβολή υψηλών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.

Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, που υπέγραψε την Πέμπτη έγγραφα με τα οποία επιβάλλονται δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στη χώρα του, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Με τους εταίρους μας ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.

Αλλά και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. «Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου. Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών νομοθετών φέρονται να αντιτίθενται σφόδρα στο μέτρο, ειδικά αυτοί που προέρχονται από πολιτείες που θα πληγούν σημαντικά από ενδεχόμενα διεθνή αντίμετρα.

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr
TAGS: ΕΕ