Δημοψήφισμα για Σύνταγμα της «Καταλανικής Δημοκρατίας» θέλουν οι αποσχιστές

Νέο δημοψήφισμα για την υιοθέτηση Συντάγματος για τη «Δημοκρατία της Καταλονίας» σχεδιάζουν τα δύο μεγαλύτερα αποσχιστικά κόμματα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η «Δημοκρατία της Καταλονίας» ιδρύθηκε θεωρητικά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το περιφερειακό κοινοβούλιο ψήφισε απόσχιση από την Ισπανία αλλά δεν υπήρξε ποτέ καθότι η κεντρική κυβέρνηση απάντησε αναστέλλοντας το αυτοδιοίκητο της περιοχής.

Η συμφωνία των δύο αποσχιστικών παρατάξεων προβλέπει επίσης τη συγκρότηση παράλληλης καταλανικής κυβέρνησης στο Βέλγιο υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζδεμόν, του αποσχιστή ηγέτη που ζει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες.

Η μετακίνηση στο Βέλγιο ουσιαστικά θα δημιουργήσει καταλανική κυβέρνηση σε εξορία, με δεδομένο ότι η ισπανική Δικαιοσύνη εμποδίζει την προσπάθεια διορισμού αποσχιστή προέδρου στη Βαρκελώνη.

Ο κ. Πουτζδεμόν δεν μπορεί να επιστρέψει σε ισπανικό έδαφος διότι ερευνάται για εξέγερση και στάση. Ως εναλλακτική λύση οι αυτονομιστές προώθησαν τον Τζόρντι Σάντσες, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Έως τώρα η όλη συμφωνία υποστηρίζεται από το κόμμα του κ. Πουτζδεμόν και το ERC, το κόμμα του πρώην αντιπροέδρου της Καταλονίας, Οριόλ Γιουνκέρας, που είναι επίσης προφυλακισμένος. Απομένει να προσυπογραφεί και από την τρίτη αποσχιστική δύναμη του καταλανικού κοινοβουλίου, το ακροαριστερό CUP.

Ακόμα πάντως κι αν οι αποσχιστές δρομολογήσουν το νέο δημοψήφισμα, οι ενέργειές τους κατά πάσα πιθανότητα θα κριθούν αντισυνταγματικές από την ισπανική Δικαιοσύνη. Το Σύνταγμα προβλέπει πως η ιβηρική χώρα είναι αδιάσπαστη.
Πηγή: skai.gr