Το Facebook αφαίρεσε αντιμεταναστευτικό βίντεο Ούγγρου υπουργού στη Βιέννη

Στην αφαίρεση προεκλογικού βίντεο κορυφαίου Ούγγρου υπουργού προχώρησε το Facebook, καθώς προσπάθησε να παρουσιάσει τους «λευκούς» Αυστριακούς να ζουν υπό τον φόβο των μουσουλμάνων μεταναστών, σε μια προειδοποίηση στο εκλογικό σώμα της Ουγγαρίας, που ετοιμάζεται για εκλογές τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Facebook αφαίρεσε το βίντεο την Τετάρτη, λέγοντας ότι παραβιάζει τις αρχές που απαγορεύουν σχόλια τα οποία επιτίθενται σε ανθρώπους με βάση τη φυλετική, εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα. Το βίντεο ήταν μέρος της αντιμεταναστευτικής καμπάνιας του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Απριλίου.

Για τις ανάγκες του βίντεο, ο Γιάνος Λαζάρ, που είναι επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουδαπέστη, επισκέφθηκε γειτονιά της Βιέννης για να καταδείξει αυτό που αποκαλεί «βρωμιά και έγκλημα εισερχόμενων από τη Μέση Ανατολή». Ο Λαζάρ είπε ότι οι μετανάστες διώχνουν τους ντόπιους από την περιοχή και αφήνουν κάποια σχολεία χωρίς «λευκά Βιεννεζόπαιδα».

Στο πλαίσιο αυτό, παρότρυνε τους Ούγγρους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του για να βοηθήσουν να μη γίνει κάτι ανάλογο στη χώρα του.

Τα σχόλια του Λάζαρ προκάλεσαν την αποδοκιμασία του δήμου της Βιέννης. Η Ρενάτε Μπράουνερ, εκτελεστική δημοτική σύμβουλος, δήλωσε στο Twitter ότι «ήταν μπερδεμένη και συγκλονισμένη» για την επίθεση του Λαζάρ, την οποία αποκάλεσε ένα «θλιβερό παράδειγμα ξενοφοβίας». 

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ενώ το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού που υποστηρίζει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές, και είναι ιδεολογικά κοντά στον Όρμπαν, παραδέχτηκε σε μια δήλωσή του ότι το βίντεο «είναι ανάρμοστο».

Πηγή: skai.gr