Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΣΑ για την νεκρή εκεχειρία στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ώστε να συζητήσει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που ζήτησε να εφαρμοστεί στη Συρία πριν έντεκα ημέρες.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι καθημερινοί βομβαρδισμοί στον πολιορκημένο και ανταρτο-κρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτας, στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού, όπου εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ότι συμμετέχει στους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γούτα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε μάλιστα πως η Μόσχα χρησιμοποιεί τον αποκλεισμένο θύλακα ώστε να δοκιμάσει το νέο μαχητικό της τεχνολογίας στελθ, το SU-57.

Τη Δευτέρα οχηματοπομπή των Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε να παραδώσει επισιτιστική βοήθεια στην Ντούμα, την μεγαλύτερη πόλη του πολιορκημένου θύλακα, όμως οι συχνοί βομβαρδισμοί το υποχρέωσαν να αποχωρήσει προτού παραδώσει όλα τα τρόφιμα που μετέφερε.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, η οποία έχει επικρίνει έντονα τη στάση του συριακού καθεστώτος αλλά και την Τουρκία για την άρνησή της εφαρμόσει την εκεχειρία στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν. Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Αφρίν στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επισημάνει στον τούρκο ομόλογό του Ερντογάν ότι η εκεχειρία πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο της συριακής επικράτειας, αν και η Άγκυρα διαψεύδει ότι ειπώθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία