Κλείσιμο

Γερμανία: Βαριές ποινές για μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που στόχευε πρόσφυγες

Σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων έως δέκα ετών καταδικάστηκαν στη Γερμανία οκτώ μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Freital Group, η οποία είχε πραγματοποιήσει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων, πολιτικών και ακτιβιστών.

Η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον πέντε βομβιστικές επιθέσεις κι απόπειρες δολοφονίας. Τα περισσότερα χτυπήματα έλαβαν χώρα το 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, όταν η Γερμανία υποδέχτηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν πως το Freital Group ενστερνίστηκε ξενοφοβικές και ναζιστικές απόψεις, κι ότι επιδίωκε να δημιουργήσει κλίμα φόβου ώστε να εκδιώξει τους ξένους που έφταναν στη Γερμανία.

Ο οργάνωση έδρασε στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος AfD, που θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη νέα ομοσπονδιακή Βουλή.

Οι βαρύτερες ποινές επιβλήθηκαν στους δύο ηγέτες της ομάδας, έναν 29χρονο οδηγό λεωφορείου κι έναν 26χρονο εργαζόμενο σε ντελίβερι, οι οποίοι τιμωρήθηκαν σε 10 και 9,5 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα.

Οι υπόλοιποι, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, καταδικάστηκαν σε τέσσερα έως οκτώ χρόνια στη φυλακή.

Οι επιθέσεις του Freital Group δεν προκάλεσαν θανάτους όμως κρίθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνες. Σε μία περίπτωση η οργάνωση πυροδότησε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί έξω από τα παράθυρα κατοικημένου προσφυγικού καταφυγίου.

Η οργάνωση παγίδευσε επίσης με εκρηκτικά το αυτοκίνητο ενός τοπικού πολιτικού που ήταν μέλος του Αριστερού Κόμματος (Die Linke).
Πηγή: skai.gr