Ντ. Ντέιβις: Το κοινοβούλιο δε θα μπορέσει να ανατρέψει το Brexit

Το βρετανικό κοινοβούλιο δε θα μπορέσει να εμποδίσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμήνυσε ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Καταθέτοντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ντέιβις είπε ότι δε θεωρεί πως η λεγόμενη «ουσιώδης ψήφος» που θα έχουν επί της τελικής συμφωνίας του Brexit οι βουλευτές θα μπορεί να ακυρώσει την έξοδο.

«Θα φύγουμε σε κάθε περίπτωση», είπε ο κ. Ντέιβις απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επιβεβαίωσε εξάλλου την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να συζητήσει την εύκολη πρόσβαση ευρωπαίων επαγγελματιών του τομέα υπηρεσιών στη βρετανική αγορά εργασίας με αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν γνωρίζει «αν οι Ευρωπαίοι θα ήταν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν κάτι τέτοιο», δεδομένου ότι είναι λίγες οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που περιλαμβάνουν των κλάδο των υπηρεσιών.

Τέλος, ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι είναι ακόμα μία ανοιχτή πιθανότητα να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αλλά όπως επισήμανε αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Νωρίτερα ο κ. Ντέιβις υποδέχθηκε στο Λονδίνο τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συνομιλίες για το Brexit, και σφοδρό επικριτή της βρετανικές προσέγγισης, Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής είπε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της βρετανικής οικονομίας να παραμείνει «πολύ κοντά» στους κανόνες της ΕΕ. Όπως πρόσθεσε, αυτό θα επιτυγχανόταν με την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση.

«Αυτό δεν είναι όμως η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Φέρχοφσταντ, ο οποίος επέκρινε τις «θολές φιλοδοξίες» του Λονδίνου για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την ΕΕ.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο London School of Economics, ο Στεφάαν ντε Ρινκ, κορυφαίος σύμβουλος του διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι αυτά που ζητά η Τερέζα Μέι από την ΕΕ για μια στενή μελλοντική εμπορική σχέση δε συνάδουν με τις προτάσεις που έχει υποβάλει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το καθεστώς της αμοιβαίας αναγνώρισης και ισοδυναμίας κανόνων μπορεί να λειτουργήσει «μόνο εντός της ενιαίας αγοράς» και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να έχει τον τελικό λόγο.

Η τοποθέτηση αυτή έχει εκληφθεί στη Βρετανία ως πρόγευση των αυστηρών θέσεων που αναμένεται να περιλαμβάνουν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη μετα-Brexit εμπορική σχέση, οι οποίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο