Κλείσιμο

Προειδοποίηση Τζόνσον στη Ρωσία για την κατάρρευση του Ρώσου πράκτορα

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιδράσει σκληρά εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει εμπλοκή ξένου κράτους στην αιφνίδια κατάρρευση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφότου εκτέθηκε σε άγνωστη τοξική ουσία σε αγγλικό έδαφος.

Αυτό διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας σε βουλευτές στο Λονδίνο. Ο κ. Σκρίπαλ είχε καταδικαστεί για προδοσία από τη ρωσική Δικαιοσύνη αφότου αποδείχτηκε ότι δρούσε ως διπλός πράκτορας προς όφελος της Βρετανίας. Κατέφυγε στην Αγγλία μετά από ανταλλαγή κατασκόπων που έγινε ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ το 2010.

Ο κ. Τζόνσον διευκρίνισε ότι δεν θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα της εν εξελίξει έρευνας, ούτε να στρέψει τις υποψίες προς οποιαδήποτε χώρα.

Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ομοιότητες
ανάμεσα στην κατάρρευση του Σκρίπαλ και τον θάνατο το επίσης ρώσου πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε το 2006 με ραδιενεργό πολώνιο σε ξενοδοχείου του Λονδίνου. Οι βρετανικές Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Λιτβινέκνο είχε δολοφονηθεί από δύο ρώσους πράκτορες, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ακόμα εντάλματα σύλληψης.

«Εάν οι υποψίες αποδειχτεί ότι έχουν βάση, θα αναγκαστούμε να κοιτάξουμε εκ νέου το καθεστώς κυρώσεων και άλλα μέτρα που μπορεί να επιδιώξουμε», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Έντονη ήταν η αντίδραση
από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις δηλώσεις Τζόνσον, με εκπρόσωπό του να τις χαρακτηρίζει «εξωφρενικές».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή ή γνώση της υπόθεσης. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατήγγειλε δαιμονοποίηση της Μόσχας από τον βρετανικό Τύπο.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε πως την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με τη στήριξη κι άλλων υπηρεσιών, αν και διευκρινίζεται πως το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ακόμα ως τρομοκρατική ενέργεια.

Μαζί με τον Σκρίπαλ βρέθηκε να έχει καταρρεύσει και η κόρη του, η οποία επίσης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο του Σόλσμπερι. Έως τώρα οι Αρχές δεν έχουν καν διευκρινίσει εάν η κατάρρευση του κ. Σκρίπαλ και της κόρης του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Η Αστυνομία έχει αποκλείσει ένα εστιατόριο και μία παμπ στο Σόλσμπερι. Πάντως η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας διαβεβαιώνει ότι οι μετρήσεις δείχνουν πως δε συντρέχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Στο νοσοκομείο παραμένει και ένα μέλος των υπηρεσιών άμεσης επέμβασης που είχε σπεύσει στο σημείο που βρισκόταν το ζευγάρι όταν αναφέρθηκε η κατάστασή τους.

Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε πως την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, με τη στήριξη κι άλλων υπηρεσιών, αν και διευκρινίζεται πως το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ακόμα ως τρομοκρατική ενέργεια.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία