Η περίπτωση Γιουτσέλ: Ένα χρόνο φυλακή στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο!

Την ανησυχία της κυβέρνησης, και της ελληνικής κοινής γνώμης, για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, επιβεβαιώνει η πολύκροτη υπόθεση του τουρκογερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ.

Παρά τις διαμαρτυρίες του Βερολίνου, και τη διεθνή κατακραυγή, ο Γιουτσέλ παρέμεινε προφυλακισμένος επί 367 ημέρες σε φυλακές της Κωνσταντινούπολης χωρίς να του έχει απαγγελθεί ποτέ κατηγορία! Μάλιστα, λίγο πριν την αποφυλάκιση του Γιουτσέλ, στα μέσα Φεβρουαρίου, η αρμόδια εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 ετών για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο έκδοσης του δημοσιογράφου στη Γερμανία, όπως είχε ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ, όσο ο ίδιος παραμένει στην εξουσία, δηλώνοντας ότι ο Γιουτσέλ «είναι πράκτορας της τρομοκρατίας», και «διατηρεί δεσμούς με το εκτός νόμου, Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK)».

Χρειάστηκε η παρόξυνση των διπλωματικών σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας, και oι επαφές της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Τουρκίας και τον τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ προκειμένου να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την απελευθέρωση του Γιουτσέλ ξεκίνησε η ανανέωση της συνεργασίας Γερμανίας – Τουρκίας, που είχε πληγεί σημαντικά, με την καθέλκυση τουρκικών υποβρυχίων σε τουρκικά ναυπηγεία με γερμανική τεχνολογία καθώς και το πρόγραμμα αναβάθμισης των γερμανικής κατασκευής τουρκικών τεθωρακισμένων Leopard.

«Φυσικά χαίρομαι που είμαι ελεύθερος, αλλά η πικρία παραμένει» είχε δηλώσει ο Γιουτσέλ για τον ένα χρόνο που πέρασε στις τουρκικές φυλακές.
Πηγή: skai.gr