Κλείσιμο

Ιταλία: 5 Αστέρια και Λέγκα συγκρούονται για την πρώτη διερευνητική εντολή

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει στην Ιταλία ανάμεσα στο λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, με κάθε μία από τις δύο παρατάξεις να υποστηρίζει ότι δικαιούται να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή για \σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα κανένα κόμμα δεν πέτυχε αυτοδυναμία. Τα Πέντε Αστέρια αναδείχτηκαν πρώτο κόμμα τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, έχοντας αποσπάσει πάνω από το 32% της λαϊκής ψήφου. Η Λέγκα κέρδισε σχεδόν το 18% των ψήφων, όμως ο κεντροδεξιός τετρακομματικός συνασπισμός στον οποίο ανήκει βγήκε πρώτος, αποσπώντας περίπου το 37%.

Οι σημαντικές εξελίξεις πάντως θα έλθουν στις 23 Μαρτίου
, όταν το νέο κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά. Τα εγκαίνια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου θα επιτρέψουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να αρχίσει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης και να αναθέσει διερευνητική εντολή.

«Η κεντροδεξιά κέρδισε το δικαίωμα να κυβερνήσει»
, δήλωσε ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ενώ παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. «Όχι, Ό-ΧΙ», απάντησε χαρακτηριστικά σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

Ο 44χρονος Σαλβίνι παρουσίασε τον εαυτό του ως τον ηγέτη της κεντροδεξιάς κι ως πιθανό πρωθυπουργό, εκτοπίζοντας τον σύμμαχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το κόμμα του «καβαλιέρε», που θεωρητικά ηγούνταν του κεντροδεξιού μπλοκ, έλαβε μόλις το 14% των ψήφων και βρέθηκε σχεδόν τέσσερις μονάδες κάτω από τη Λέγκα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ωστόσο φαντάζει διατεθειμένο να παλέψει για τη διερευνητική εντολή. «Αυτές οι εκλογές ήταν θρίαμβος για το Κίνημα, είμαστε οι απόλυτοι νικητές», δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Λουίτζι ντι Μάιο.

«Ουδείς μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τα Πέντε Αστέρια», δήλωσε ο Ρικάρντο Φρακάρο, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος.

Πέραν του κ. Μπερλουσκόνι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος της εκλογικής βραδιάς ήταν ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος και παραιτήθηκε.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του οποίου ηγούνταν το ΔΚ αναδείχτηκε Τρίτη δύναμη, αποσπώντας περίπου το 23% της ψήφου, όμως το κόμμα αυτό καθ’ αυτό κατρακύλησε στο 19%, δηλαδή οριακά καλύτερα από τη Λέγκα.

Ο κ. Ρέντσι είπε ότι θα πρέπει η κεντροαριστερά να γίνει αντιπολίτευση στην επόμενη Βουλή και απέρριψε κάθε ιδέα συνεργασίας με εξτρεμιστικά κόμματα – όπως τα χαρακτήρισε – όπως η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ιταλία