Πούτιν: Ποτέ δεν θα εκδώσουμε τους 13 Ρώσους που κατηγορούν οι Αμερικανοί

Η Ρωσία «ουδέποτε» θα εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τους 13 ρώσους πολίτες που κατηγορούνται για παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ποτέ, ποτέ. Η Ρωσία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε οποιονδήποτε», είπε ο κ. Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο NBC, συμπληρώνοντας ότι ανάλογη πολιτική ακολουθούν και οι ΗΠΑ.

Οι πιθανότητες έκδοσης των 13 Ρώσων ήταν εξ αρχής λιγοστές, καθώς Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν έχουν συνθήκη έκδοσης κρατουμένων και το σύνταγμα της Ρωσίας εμποδίζει την έκδοση πολιτών της. Ωστόσο, η τοποθέτηση Πούτιν καταδεικνύει ότι είναι πρακτικά αδύνατο οι 13 ρώσοι κατηγορούμενοι να βρεθούν ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος ερευνά τις ρωσικές παρεμβάσεις στις κάλπες του 2016, οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε μία τεράστια εκστρατεία προεκλογικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, κυρίως μέσω διαδικτύου και με τη χρήση ψεύτικων ταυτοτήτων.

Από ένα σημείο κι έπειτα η καμπάνια στήριξε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ και στοχοποίησε την Δημοκρατική ανθυποψήφιά του, Χίλαρι Κλίντον.

Το όργανο πίσω από την ρωσική προπαγάνδα ήταν η ρωσική εταιρεία Internet Research Agency, η οποία φέρεται να συνδέεται με το Κρεμλίνο, όμως ο κ. Πούτιν αρνήθηκε ότι η Μόσχα έχει οποιαδήποτε σχέση με τους 13 κατηγορούμενους.

«Γνωρίζω ότι δεν εκπροσωπούν το ρωσικό κράτος, τις ρωσικές Αρχές. Δεν έχω ιδέα τι έκαναν συγκεκριμένα», είπε, και κάλεσε την Ουάσιγκτον να παρουσιάσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ή δεδομένα που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία