Αυτοσυγκράτηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων συστήνει ο Τζόνσον

Αυτοσυγκράτηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ συνέστησε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Σε ερώτηση του Euronews, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι αυτό η παρούσα κατάσταση δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η εν γένει πολιτική μας είναι υπέρ της αυτοσυγκράτησης σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά αυτό που δείχνει είναι η ζωτική σημασία να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο και γιατί ήταν τόσο ντροπιαστικό που πέρσι στο Κραν Μοντανά δεν φτάσαμε σε αυτό. Σχεδόν φτάσαμε αλλά δεν το πετύχαμε», είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία για την Κύπρο, διότι μεταξύ άλλων πραγμάτων αυτή θα είναι και η λύση στο δύσκολο ερώτημα του πώς θα γίνει η διαχείριση των πηγών υδρογονανθράκων στο νησί», προσέθεσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία φέτος.

Τον Φεβρουάριο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δέσμευσε μέρος της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το πρόσχημα της διεξαγωγής ασκήσεων και εμπόδισε γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να αναζητήσει υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 3.

Η Λευκωσία θέλει ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο να γίνει μετά την επίλυση του Κυπριακού, ενώ οι τουρκοκύπριοι, με τη στήριξη της τουρκικής προκλητικότητας, αξιώνουν εισπράξεις πριν διευθετηθεί το Κυπριακό.

Η Βρετανία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr