Οι Ελβετοί ψηφίζουν για το αν θα καταργήσουν τα τέλη για δημόσια τηλεόραση

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι ελβετοί πολίτες ώστε να αποφασίσουν εάν η Ελβετία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα καταργήσει την υποχρεωτική πληρωμή τελών για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Το μέσο ελβετικό νοικοκυριό πληρώνει ετησίως 451 φράγκα (περίπου 390 ευρώ) για την κρατική ραδιοτηλεόραση SRG, η οποία παράγει μερικά από τα ποιοτικότερα προγράμματα στην Ευρώπη. Όμως, με την πάροδο του χρόνου έχει δημιουργήσει μία «αυτοκρατορία» μέσων: Δεκαεπτά ραδιοφωνικούς σταθμούς, επτά τηλεοπτικά κανάλια, και πολλά σάιτ.

Οι υπέρμαχοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης
υποστηρίζουν ότι η SRG προσφέρει ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία, εξυπηρετεί όλες τις γλωσσικές μειονότητες της χώρας και προωθεί την ελβετική κουλτούρα.

Στον αντίποδα, οι επικριτές των υποχρεωτικών τελών υποστηρίζουν ότι το τεράστιο δίκτυο της SRG επιβαρύνει τους πολίτες και πνίγει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν έχει περιθώριο να αναπτυχθεί στην ούτως ή άλλως μικρή εγχώρια αγορά των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το αυριανό δημοψήφισμα δρομολογήθηκε μετά από καμπάνια της δεξιάς, και ειδικά υπέρμαχων της ελεύθερης αγοράς.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, πέρυσι, καταδείκνυαν ότι οι περισσότεροι Ελβετοί ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν την κατάργηση των τελών, όμως οι νεότερες σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι τελικά η πρόταση για απορριφθεί με καθαρή πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση το δημοψήφισμα παρακολουθείται με προσοχή από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: skai.gr