Μεγάλος συνασπισμός ή νέες εκλογές στη Γερμανία;

Το θερμόμετρο της αγωνίας κορυφώνεται. Όλα εξαρτώνται από την απόφαση της κομματικής βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Μέχρι τα μεσάνυχτα θα ολοκληρωθεί το κομματικό δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη της κυβερνητικής συμφωνίας για μεγάλο συνασπισμό. Το αργότερο μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν αποσταλεί οι ψήφοι των 463.000 μελών στο προεδρείο του
κόμματος είτε διαδικτυακά είτε με επιστολή. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Κυριακή (04.03).

Φόβοι για πολιτική αστάθεια

Ηγετικά στελέχη του κόμματος εκφράζουν φόβους για σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση που τα μέλη του SPD ψηφίσουν εναντίον του μεγάλου συνασπισμού. Κατά την άποψη του αντιπροέδρου του κόμματος Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ σε αυτήν την περίπτωση η προσφυγή και πάλι στις κάλπες είναι αναπόφευκτη. «Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει αλλά ούτε και νέες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Τζαμάικα, άρα μόνο νέες εκλογές» δήλωσε παραδεχόμενος ότι για το SPD η κυβερνητική συνύπαρξη με τα συντηρητικά χριστιανικά κόμματα αποτελεί δύσκολο δρόμο.

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφεν Βάιλ προειδοποίησε τους συντρόφους του για περίοδο πολιτικής αστάθειας. Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt έκανε λόγο για συρρίκνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Θα μας καταλόγιζαν ότι είμαστε ανίκανοι σε μια σχετικά καλή συγκυρία για τη χώρα να σχηματίσουμε κυβέρνηση πλειοψηφίας και με το δίκιο τους. Θα ήταν κακό για την Ευρώπη, τη Γερμανία και το SPD». Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έδειξαν πόσο σημαντικό είναι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να αναλαμβάνει κυβερνητική ευθύνη. «Η μεγαλύτερη επίδοση της μέχρι τώρα κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού δεν ήταν μόνο η εφαρμογή πολλών σοσιαλδημοκρατικών προτάσεων αλλά και το ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων κράτησε τη Γερμανία σε ρότα», δήλωσε σε δύο εφημερίδες της Στουτγάρδης.

Δημοφιλέστερος ο Γκάμπριελ

Τι λένε όμως οι ίδιοι οι Γερμανοί για τη διαφαινόμενη επανάληψη κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού; Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 46% των ερωτώμενων αξιολόγησε ως πολύ καλό ή καλό τον συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών χριστιανικών κομμάτων και των Σοσιαλδημοκρατών. Πρόκειται για αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε δύο εβδομάδες. Αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα καταγράφηκε για την Χριστιανική Ένωση CDU/CSU. Στο ερώτημα, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, τα συντηρητικά κόμματα παίρνουν το 34% ενώ αυξάνεται και το ποσοστό του SPD από 16 σε 18%. Ωστόσο, μετά την αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων και την εσωτερική κριτική για μεγάλο συνασπισμό, ένα ποσοστό του 58% των ερωτώμενων αμφισβητεί για την ικανότητα διακυβέρνησης του SPD.

Πιο δημοφιλής πολιτικός σε απόσταση παραμένει ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με 65%, έναντι 62% πριν από λίγες ημέρες, ακολουθούμενος από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία και αυτή ανέβασε τα ποσοστά της από 49 σε 52%. Ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος προαλείφεται για υπουργός Οικονομίας, ανέβασε τα ποσοστά του στο 46%, ενώ η υποψήφια για πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αντρέα Νάλες στο 35% δηλαδή 8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από προηγούμενη δημοσκόπηση.
Πηγή: Πηγή: DW - Ειρήνη Αναστασοπούλου
TAGS: Μέρκελ