Κλείσιμο

Κόκκινος συναγερμός & φόβοι για το φυσικό αέριο λόγω χιονιά στη Βρετανία

Ανώτατου επιπέδου συναγερμό έχει κηρύξει σε περιοχές της Βρετανίας η μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που επικρατεί, ενώ υπάρχουν φόβοι και για το απόθεμα φυσικού αερίου.

Ο «κόκκινος συναγερμός» έχει τεθεί σε ισχύ στο νότιο τμήμα της Αγγλίας – κοντά στις πόλεις Έξετερ και Μπρίστολ – και στην Ουαλία, στην ευρύτερη περιοχή του Κάρντιφ. Η εν λόγω ζώνη πλήττεται από την καταιγίδα Emma, η οποία αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα φέρνοντας χιονοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Δεύτερος «κόκκινος συναγερμός» είχε κηρυχθεί και στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας, λόγω χιονιά, όμως αποσύρθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα.

Πορτοκαλί και κίτρινοι συναγερμοί έχουν εκδοθεί για τις περισσότερες υπόλοιπες περιοχές της Βρετανίας, καθώς το χιόνι πέφτει αδιάκοπα από τη νύχτα και προβλέπεται να συνεχίσει να πέφτει μέχρι και την Παρασκευή το πρωί.

Ήδη πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι θάνατοι προκλήθηκαν από δύο τροχαία δυστυχήματα και στην άλλη περίπτωση όταν ένας άνδρας βούτηξε σε παγωμένη λίμνη του Λονδίνου για να σώσει το σκύλο του.

Με δεδομένη την κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες το εθνικό δίκτυο αερίου προειδοποίησε πως το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως δεν θα έχει επαρκές απόθεμα για να καλύψει το σύνολο των σημερινών αναγκών.

Η εφημερίδα Guardian μεταδίδει ότι η έλλειψη αερίου δεν αναμένεται να πλήξει νοικοκυριά, αλλά ορισμένοι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στις «κόκκινες» ζώνες να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να αποθηκεύσουν αποθέματα τροφίμων για την περίπτωση που αποκλειστούν.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχουν χιονοθύελλες και ψυχρός αέρας. Στη Σκωτία το χιόνι αναμένεται κατά τόπους να ξεπεράσει τα 40 εκατοστά. Εκεί, όπως και στη νοτιοδυτική Βρετανία ο κόκκινος συναγερμός ισχύει από τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης έως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κόκκινος συναγερμός είναι σε ισχύ από την Τετάρτη και σε περιοχές της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Στις περισσότερες περιοχές της Βρετανίας οι θερμοκρασίες βρίσκονται υπό το μηδέν, Οι συνθήκες ψύχους αναμένεται να διαρκέσουν για τουλάχιστον 48 ώρες ακόμα, μέχρι το πρωί του Σαββάτου.
Πηγή: skai.gr