Τραμπ: Κάποιοι βουλευτές φοβούνται το λόμπι των όπλων

Το ισχυρότερο κάλεσμά του για ενίσχυση των περιορισμών στην αγορά όπλων απηύθυνε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι ορισμένα μέλη του Κογκρέσου φοβούνται το μεγαλύτερο λόμπι των όπλων, την NRA.

Σε συνάντηση με 17 βουλευτές και γερουσιαστές ο κ. Τραμπ προέτρεψε το Κογκρέσο να νομοθετήσει επέκταση των ελέγχων ιστορικού για επίδοξους αγοραστές όπλων, παρά το γεγονός ότι τόσο η NRA όσο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αντιτίθενται σε αυτό το μέτρο. Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του και για αύξηση της ελάχιστης ηλικίας για οπλοκατοχή στα 21 χρόνια, από 18 που είναι σήμερα.

«Θέλουμε να σταματήσουμε τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και να παίζουμε παιχνίδια και να μην γίνεται τίποτα», είπε, στον απόηχο της σφαγής 17 ανθρώπων σε σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα.

Φέρνοντας τους Ρεπουμπλικάνους σε ιδιαίτερα άβολη θέση, ο πρόεδρος κατηγόρησε βουλευτές και γερουσιαστές ότι φοβούνται το λόμπι των όπλων. «Έχουν μεγάλη δύναμη πάνω σας, έχουν μικρότερη δύναμη πάνω σε εμένα», είπε αιχμηρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σημείωσε ότι παραμένει «μεγάλος» οπαδός της NRA, αποκαλώντας τα μέλη της «μεγάλους πατριώτες», όμως διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα» με το λόμπι των όπλων.

Ο πρόεδρος εξέφρασε ενδεικτικά την αντίθεσή του σε μία από τις πάγιες προτάσεις της NRA, η οποία προβλέπει ότι όποιος αποκτά άδεια να φέρει κρυμμένο όπλο σε μία πολιτεία θα μπορεί να την χρησιμοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Προανήγγειλε δε ότι ο Λευκός Οίκος θα παρακάμψει το Κογκρέσο για να απαγορεύσει με εκτελεστική εντολή τα αποκαλούμενα «bump stocks», τροποποιήσεις οι οποίες αυξάνουν την ταχυβολία των ημιαυτόματων όπλων ώστε να βάλλουν ως πλήρως αυτόματα.

Ο μακελάρης που πέρυσι σκότωσε 49 ανθρώπους σε συναυλία στο Λας Βέγκας είχε εξοπλίσει τα όπλα του με bump stocks.

Το κάλεσμα Τραμπ ήλθε την ίδια ημέρα που η αλυσίδες καταστημάτων Walmart και Dick’s Sporting Goods ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πωλήσεις όπλων σε οποιονδήποτε είναι κάτω των 21 ετών, αυστηροποιώντας την πολιτική πωλήσεων μετά την τραγωδία στη Φλόριντα.
Πηγή: skai.gr