«Απόκτηση F-35B για τον εξοπλισμό δύο αεροπλανοφόρων» σχεδιάζει η Τουρκία

Απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35B σχεδιάζει η Τουρκία, στο πλαίσιο των γνωστών σχεδίων της να αποκτήσει δύναμη αεροπλανοφόρων μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Τα F-35B μπορούν να απογειωθούν μετά από σύντομη τροχοδρόμηση και να προσγειωθούν σχεδόν κάθετα, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για αεροναυτικές επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει τα F-35B για να εξοπλίσει το ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, το οποίο προβλέπεται να καθελκυστεί το 2021, κι ένα βαρύτερο αεροπλανοφόρο που σχεδιάζεται να μπει σε υπηρεσία εντός των επόμενων δέκα ετών.

Εάν τα σχέδια της Άγκυρας πραγματοποιηθούν θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα της γειτονικής χώρας να προβάλει δύναμη στην Μεσόγειο, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν προβλήματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία ήδη διαθέτει δύο μεγάλες βάσεις στρατού ξηράς στην ευρύτερη μεσογειακή λεκάνη, μία στη Σομαλία και μία στο Κατάρ. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα φιλοδοξεί να παράξει δικά της μη επανδρωμένα άρματα μάχης.

Σημειώνεται πως πέραν των F-35B η Άγκυρα σχεδιάζει να αποκτήσει και τον τύπο F-35A, που έχει συμβατικές δυνατότητες απογείωσης και προσγείωσης.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, τα F-35A θα αντικαταστήσουν σε βάθος 20ετίας τον στόλο των μαχητικών F-16 που διαθέτει σήμερα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Πηγή: skai.gr