Ακιντζί: Αντλήστε διδάγματα από ό,τι έγινε στην ΑΟΖ, ή θα υπάρξει ένταση

«Εάν δεν γίνει αποδεκτό το δικαίωμα και των δύο κοινοτήτων στον φυσικό πλούτο της Κύπρου υα υπάρξει ένταση» προειδοποίησε τη Δευτέρα την κυπριακή κυβέρνηση ο Μουσταφά Ακιντζί.

«Πρέπει να αντληθούν διδάγματα από όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τομέα της ενέργειας (σ.σ ένταση στην ΑΟΖ)» δήλωσε μάλιστα ο ηγέτης τουρκοκυπρίων, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «αλλαγή της νοοτροπίας» των Ελληνοκυπρίων και να υπάρξει δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ακιντζί ζήτησε «να υπάρξει συναντίληψη στο θέμα του φυσικού αερίου», και κατηγόρησε τη Λευκωσία για «μονομερείς» ενέργειες που προκαλούν ένταση.

«Πρέπει να εξευρεθεί ενδιάμεση φόρμουλα για το θέμα των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας», ανέφερε. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους.

Ο Μουσταφά Ακκιντζί διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να συναντηθούν, για να διαφανούν οι προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Την πεποίθηση πως η δήλωση αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο καθιστά «σαφές» πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι προϋποθέσεις για «οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας εξέφρασε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους ομολόγους του των «27» στις Βρυξέλλες.

«Υπό οιεσδήποτε συνθήκες, η Τουρκία, το πολεμικό ναυτικό της και κάθε όπλο της, έχουν την ικανότητα να εξαλείψουν κάθε είδους απειλή, αν χρειαστεί. Κανείς να μη κάνει αυτό το λάθος» είχε απειλήσει εξάλλου την Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ