Η ΕΕ θέλει άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

Την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Συρία, που δεν διήρκεσε παρά μόνο μερικές ώρες, ζητεί η ΕΕ, δια της ύπατης εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Φεντερίτσα Μογκερίνι δήλωσε ότι οι χώρες που εγγυώνται την ειρηνευτική διαδικασία - συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας - θα πρέπει να συνεργαστούν για την εφαρμογή της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός.

«Θα στείλω σήμερα μια επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητών της συμφωνίας της Αστάνα - τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν - και θα τους ζητήσω να εργαστούν για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΟΗΕ, ειδικότερα για την εφαρμογή ζωνών αποκλιμάκωσης που αποφασίστηκαν στην Αστάνα, για την οποία έχουν ρόλο να διαδραματίσουν», είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε το Σάββατο ψήφισμα που ζητά την κατάπαυση του πυρός στη Συρία για 30 ημέρες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Η κατάσταση για τους αμάχους κρίνεται απελπιστική.

Το ψήφισμα ήρθε αφότου οι δυνάμεις του Άσαντ εντατικοποίησαν τις επιθέσεις κατά της Ανατολικής Γούτα, προάστιο της Δαμασκού, τις τελευταίες ημέρες, σκοτώνοντας 389 ανθρώπους, πολλοί εξ αυτών παιδιά, τις τελευταίες έξι ημέρες σύμφωνα με τη ΜΚΟ Λευκά Κράνη. 

Η Συρία έχει βρίσκεται σε ένα καταστροφικό πόλεμο από τις αρχές του 2011, όταν το καθεστώς του Άσαντ κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με απροσδόκητη αγριότητα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, μέχρι σήμερα λόγω του πολέμου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν διαφύγει από τη χώρα.
Πηγή: skai.gr