Κλείσιμο

Συνδιαχείριση του αεροδρομίου του Γιβραλτάρ μετά το Brexit ζητά η Ισπανία

Ρόλο συνδιαχειριστή στο αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ μετά το Brexit θα ζητήσει η Ισπανία, αναζωπυρώνοντας ένα ζήτημα που μπορεί να εκτροχιάσει τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο.

Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς δήλωσε στους «Financial Times» ότι η Μαδρίτη επιθυμεί διμερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα προβλέπει πως οι δύο χώρες «θα διαχειρίζονται τον αερολιμένα μαζί», μαζί με εμβάθυνση της συνεργασίας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καπνικών.

Η αξίωση του κ. Νταστίς για το αεροδρόμιο είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με παλαιότερα αιτήματα της Μαδρίτης για κυριότητα επί του Γιβραλτάρ. «Η κυριαρχία είναι κάτι που θέλουμε που δεν απαρνούμαστε, αλλά δεν είναι το ζήτημα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Παρά ταύτα, η θέση της Ισπανίας μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Λονδίνο, το οποίο παραδοσιακά αντιλαμβάνεται το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ ως βρετανική υποδομή σε βρετανικό έδαφος.

Το στάτους του αερολιμένα είναι παραδοσιακά ένα ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα, καθώς βρίσκεται στον ισθμό που συνδέει το βράχο του Γιβραλτάρ με την ηπειρωτική Ισπανία.

Μαδρίτη και Λονδίνο δεν έχουν κατορθώσει να καταλήξουν σε λύση για το αεροδρόμιο τα τελευταία 40 χρόνια, όπως επισημαίνουν οι FT, όπως το Brexit έχει αναζωπυρώσει τις ισπανικές αξιώσεις.

Η Ισπανία εκχώρησε το Γιβραλτάρ στη Βρετανία το 1713 με τη συνθήκη της Ουτρέχτης, μετά τους αιματηρούς πολέμους της ισπανικής διαδοχής.
Πηγή: skai.gr