Πούτιν-Μακρόν-Μέρκελ συμπράττουν για την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία

Τη συνέχιση των κοινών προσπαθειών για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία υποστήριξαν οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μέρκελ, Μακρόν και Πούτιν συνομίλησαν ιδιαίτερα για το μακελειό στην Ανατολική Γούτα αλλά και για το πρόβλημα της πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω διαφόρων διαύλων για την κατάσταση στη Συρία.

Εξέφρασαν ικανοποίηση για την εποικοδομητική κοινή δουλειά που κατέληξε στην χθεσινή απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που προβλέπει εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας κάλεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση επί της συριακής κυβέρνησης για να σταματήσουν οι μάχες στην Ανατολική Γούτα, σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε τα πρακτικά μέτρα που λαμβάνει η Ρωσία για την απομάκρυνση των αμάχων, τη διέλευση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας και την ιατρική περίθαλψη του συριακού πληθυσμού που πλήττεται από την ένοπλη σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο σημειώνει τέλος ότι από ρωσικής πλευράς επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εκεχειρία δεν εφαρμόζεται για τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα, παρά την απόφαση που υιοθετήθηκε χθες Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια εκεχειρία 30 ημερών σ' όλη τη Συρία, σφοδρές μάχες διεξάγονται ανάμεσα στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και αντάρτες στις νότιες περιοχές της πολιορκημένης Ανατολικής Γούτα.

Από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν 13 άνδρες των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων, καθώς και έξι μαχητές της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, μιας από τις σημαντικότερες στον τομέα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η εκεχειρία αρχικά επλήγη από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Σιφουνίγια, στην περιφέρεια της Ντούμα.



Πηγή: skai.gr