Ηurriyet: Σχεδιασμένη προβοκάτσια των ελληνοκυπρίων στην ΑΟΖ

Για «σχεδιασμένη προβοκάτσια» των ελληνοκυπρίων σε περιοχή "ανοιχτά της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας"» κάνει λόγο την Κυριακή η εφημερίδα Hurriyet με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής που είναι σχεδιασμένη η γεώτρηση στο οικόπεδο 3 από το γεωτρύπανο της ΕΝΙ SΑIPEM 12000, η εφημερίδα σημειώνει ότι «πρόκειται για προβοκάτσια των ελληνοκυπρίων για να πάνε το θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ» (σ.σ την Παρασκευή). Τελικά το γεωτρύπανο δεν κατάφερε να προσεγγίσει την περιοχή, καθώς πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τις κινήσεις τους με επικίνδυνους ελιγμούς.

Η Hurriyet επικαλείται μάλιστα δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου Φιλελεύθερος, σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζει, ο κ. Αναστασιάδης πληροφόρησε τους άλλους κύπριους πολιτικούς αρχηγούς για το σχέδιο την «προηγουμένη της έντασης» (Πέμπτη).

Rum kesiminden planl? provokasyon

«Ο ελληνοκύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στο ιταλό καπετάνιο Μαρσέλο Ζίνια που έβαλε ρότα προς τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε και ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κώστας Φυτιρής, ενώ ο ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης αξιοποίησε το περιστατικό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες» σημειώνεται. Το γεωτρύπανο, προσθέτει ο αρθρογράφος, έχει αγκυροβολήσει στη Λεμεσό και από εκεί θα πλεύσει για το Μαρόκο.

«Το θέμα της γεώτρησης δεν έχει κλείσει» διαβεβαίωναν πάντως το βράδυ της Παρασκευή διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου. Παρά την ανανέωση της τουρκικής NΑVTEX οι διπλωματικές πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «Σχέδιο Β» ζητώντας «υπομονή μέχρι τέλος της εβδομάδας».

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας παράλληλα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της.

«Πρέπει να το σκεφτεί δύο και τρεις φορές οποιοσδήποτε επιχειρήσει τσαμπουκά στο Αιγαίο... Έχουμε ισχυρό στόλο και αεροπλάνα» επισήμανε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάποια σοβαρή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση της προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία ωστόσο, όπως είπε, αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες.


Πηγή: skai.gr