Η επιρροή του Ερντογάν (και) στη Βοσνία: Το βίντεο φιλοτουρκικής οργάνωσης

Για ένα ακόμα «σημάδι» της πρόθεσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του στα Βαλκάνια κάνει λόγο ο ιστότοπος balkaninsight με αφορμή την ίδρυση μιας νέας, φιλοτουρκικής οργάνωσης που ιδρύθηκε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Η τουρκική κυβέρνηση διεισδύει όλο και πιο δυναμικά τα τελευταία χρόνια σε Αλβανία, Βουλγαρία και Βοσνία, και το βίντεο αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη, με Βόσνιους να εμφανίζονται να μιλάνε τουρκικά υποστηρίζοντας με θέρμη την Άγκυρα. Το σχεδόν δίλεπτο βίντεο της οργάνωσης UEBD (Ένωση Ευρωπαίων Βαλκάνιων Δημοκρατών) παρουσιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου, και προκάλεσε θόρυβο και προβληματισμό για την τουρκική πολιτική και επιρροή στη Βαλκανική.



Στα πλάνα του βίντεο -μια παραγωγή σχετικά υψηλού επιπέδου που έχει τίτλο «Υπάρχει ένα μήνυμα από τη Βοσνία»- εμφανίζονται Βόσνιοι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος ή δημογραφικής ομάδας να μιλούν τουρκικά, και να προσφέρουν τις προσευχές, τις ευχές τους και την υποστήριξή τους στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων στην Αφρίν της Συρίας.

«Αγαπημένοι Τούρκοι φίλοι μας, οι καρδιές μας γνωρίζουν πόνο, την έντιμη πάλη και τον πατριωτισμό πολύ καλά. Βιώσαμε εκείνες τις μέρες»
δηλώνει χαρακτηριστικά στο βίντεο η πρόεδρος του UEBD Εμινέ Σετσέροβιτς Κασλί, αναφερόμενη στον πόλεμο της Βοσνίας (1992 – 1995).

Πηγή: skai.gr - Στέλιος Κάνδιας