Λευκωσία: Το θέμα της γεώτρησης δεν έχει κλείσει – Υπάρχει σχέδιο Β

«Το θέμα της γεώτρησης δεν έχει κλείσει» διαβεβαίωναν το βράδυ της Παρασκευή διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου. Παρά την ανανέωση της τουρκικής NΑVTEX οι διπλωματικές πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «Σχέδιο Β» ζητώντας «υπομονή μέχρι τέλος της εβδομάδας».

Οι προκλητικές ενέργειες το πρωί Παρασκευής στην κυπριακή ΑΟΖ, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να απειλούν ανοιχτά τον ιταλό καπετάνιο του γεωτρύπανου SEIPEM 12000 της ΕΝΙ, παρουσιάστηκαν από το Νίκο Αναστασιάδη με οπτικοακουστικό υλικό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Tο γεωτρύπανο της ΕΝΙ έχει αγκυροβολήσει σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.
]
Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο έστειλαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας παράλληλα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειές της.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερικά Μονγκερίνι παρείχαν την Παρασκευή σαφή στήριξη στην Αθήνα και στη Λευκωσία έναντι των τουρκικών προκλήσεων. 

Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τις ισορροπίες στη σχέση της με την Τουρκία απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.



Πηγή: Καθημερινή Κύπρου - skai.gr